NavMenu

Pet digitalnih marketing trendova koji će nestati u 2017.

Izvor: Indikator Petak, 03.02.2017. 15:01
Komentari
Podeli
(Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Da je američki predsjednik Bendžamin Frenklin mogao da zna kako će izgledati internet doba, vjerovatno bi na svoju čuvenu krilaticu "ništa nije sigurno osim smrti i poreza", dodao da je skoro sigurno da će internet biti preplavljen listama raznih predviđanja početkom svake godine.

Dok većina bazira svoje prognoze na novim trendovima koji su samo djelimično, ili nisu još isticali u prvi plan, ovo predviđanje bazirano je na evidentnom opadanju koje će se sigurno nastaviti, osim ako ne dođe do drastičnih promjena.

Ovo su trendovi ili načini reklamiranja koji će sve manje biti zastupani kao kampanje.

Twitter

Da li će Twitter postati novi MySpace? Iako je previše rano pozdraviti se sa Twitterom, svi znamo da se on susreće s poteškoćama, dok Facebook i SnapChat nastavljaju razvoj i ekspanziju.

Twitter nalog trenutno posjeduje 27,3 % korisnika društvenih mreža, što je pad u odnosu na prethodne godine. Iako je povratak Jacka Dorseya donio određena poboljšanja, popularnost Twittera je godinama u opadanju, i moguće je da je već kasno za akciju.

Kompanija je unijela sitne promjene prošle godine, na primjer video ili slika se više ne ubrajaju u limit od 140 karaktera, ali iako su dalje inovacije najavljene, to možda neće biti dovoljno da zadrži nove korisnike.

Tokom 2016. postojala je mogućnost da Twiter bude prodat kompaniji Salesforce. Na kraju, to se nije dogodilo zbog sve manje popularnosti ove društvene mreže. Kompanija Twitter je u međuvremenu ukinula 300 radnih mjesta zbog nedostatka sredstava, najavivši pritom još otpuštanja za ovu godinu, što je došlo kao potvrda pesimistične situacije u kojoj se kompanija nalazi. Za razliku od Twittera koji gubi svoje mjesto među vodećim društvenim mrežama, drugi sajtovi poput Instagrama i Pinteresta rastu munjevitom brzinom. Instagram je dostigao cifru od cak 600 miliona korisnika u 2016, od toga posljednjih 100 miliona samo u završnih šest mjeseci. Pinterest je takođe mnogo porastao, sa 150 miliona aktivnih korisnika.

Veliki baneri sa reklamama


Vrijeme banera sa reklamama, koji na svakom sajtu ometaju korisnike u pokušaju da se koncentrišu na sadržaj sajta, izgleda polako prolazi.

Trend velikih banera počeo je da blijedi, prije svega jer su marketinške agencije fokus prebacile na druge vidove oglašavanja kao što je "native advertising" (oglasi integrisani na web stranicu koji ne odudaraju od prirodnog sadržaja), koji se pokazao kao 53% efikasniji. Mnogi od ovih trendova su usko i direktno povezani sa povećanom upotrebom mobilnih telefona, gdje je procenat klikova na baner veoma mali.

(Foto: Stokkete/shutterstock.com)
Besplatne ili ilustrativne (stock) fotografije


Upotreba ilustrativnih, odnosno takozvanih "stock fotografija", veoma je opala i u ličnoj i u poslovnj sferi, najviše zbog sve većeg broja personalizovanih fotografija i video snimaka iz ličnih arhiva korisnika.


Generičke stock fotografije ne odišu autentičnošću i životom, što odbije korisnike i sprečava ih da se povežu sa onim što bi fotografija trebalo da predstavlja. Sa druge strane, lične fotografije poboljšavaju učinkovitost samog sadržaja i donose veći broj lajkova, dijeljenja i klikova.

Lažne recenzije


Oko 70% Amerikanaca provjerava online recenzije proizvoda, prije nego što ih kupi, rezultati su istraživanja tržišta agencije Mintel. Otprilike 88% kupaca vjeruje da su onlajn recenzije autentične isto koliko i lična preporuka.

Kao što je očekivano, to je proizvelo čitavu industriju koja pravi lažne recenzije. Kompanija Amazon je 2015. podnijela nekolicinu tužbi protiv kompanija koje objavljuju lažne recenzije, a potrošači su u međuvremenu, postali oprezniji. Kada lažne recenzije prestanu da budu efikasne, nestaće kompanije koje ih prave, kao i one koje ih kupuju.

Pop-up reklame


U avgustu 2016. Google je objavio da će kažnjavati sajtove koji koriste dosadne pop-up reklame.

Da li one uopšte doprinose marketingu? Odgovor je "da", ali Google izgleda ima podatke koji pokazuju kako ljudi ne vole da posjećuju sajtove sa ovakvim reklamama. Na osnovu tih rezultata, Google je počeo da promoviše sajtove koji ih nemaju, ili su ih uklonili, pa se sve više sajtova, očekivano, priklanja ovom trendu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.