Izvor: eKapija | Petak, 03.02.2017.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan ugovor o izgradnji kanalizacijskih kolektora u Mostaru - Posao vrijedan 10 mil KM

Mostar (Foto: nomadFra/shutterstock.com)
U predstojećem periodu u Mostaru će biti realiziran projekat od istorijskog značaja za grad, a riječ je o izgradnji dijelova glavnih kanalizacijskih kolektora na tri lokacije, prenosi portal Faktor.

Radovi na projektu T3-tuneli i obrnuti sifoni će trajati, kako je najavljeno, 288 dana, a ugovor o izvođenju danas su u Mostaru potpisali gradonačelnik Ljubo Bešlić u ime Grada Mostara kao investitora i Slobodan Pilipović, regionalni menadžer Ludwig Pfeiffer Hoch - und Tiefbau GmbH & Co. KG, Kassel, koja izvodi radove.

Ugovor se odnosi na izgradnju glavnih kolektora na tri lokacije: sjeverno od mosta "Franje Blaževića" gradi se tzv. "obrnuti sifon" kojim se glavni lijevoobalni kolektor, sifonom ispod rijeke Neretve spaja s glavnim desnoobalnim kolektorom, zatim na dionici Lučki most-Narodno pozorište u Ulici M. Tita (dio glavnog lijevoobalnog kolektora) te na lokaciji ispred mosta Musala odnosno hotela Bristol (dio kolektora iz kišnog preljeva KP3 prema rijeci Neretvi).

Pilipović je rekao da se svi radovi izvode specifičnom tehnologijom mikro tuneliranja koja do sada u ovom obimu nije korištena u BiH. Tehnologija i strojevi kojom će se izvoditi radovi su iz Njemačke, a na dijelu poslova bit će angažirane kompanije iz BiH, saopćeno je iz Gradske uprave.

Vrijednost ugovornih radova je 10.626.043 KM. Sredstva su osigurana iz više izvora, od čega su kreditna sredstva EIB-a 7.194.307 KM, grant sredstva Vlade Kraljevine Švedske putem SIDA-e 2.933.745 KM, grant sredstva Fonda za zaštitu okoliša FBiH 200.000 KM i sredstva iz budžeta Grada Mostara 297.990 KM, prenosi Faktor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.