NavMenu

Slovački Polnovakia agrar želi da ulaže u PD Semberija - Vlada obećela podršku ako se nastavi izvorna proizvodnja

Izvor: Glas Srpske Petak, 03.02.2017. 12:09
Komentari
Podeli
Slovačka firma Polnovakia agrar sa sjedištem u Bratislavi zainteresovana je za ulaganje u Poljoprivredno dobro Semberija iz Bijeljine.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da Vlada neće dozvoliti da najveći ukrupnjeni posjed u Srpskoj bude pocijepan i usitnjen, već će podržati revitalizaciju i restrukturiranje Poljoprivrednog dobra Semberija uz mogućnost razmatranja i prihvatanja validnih ponuda investitora za dokapitalizaciju.

- Poljoprivredno dobro Semberija je za Vladu strateško preduzeće u oblasti agrara koje ima najveći ukrupnjeni zemljišni posjed na području Srpske i povoljne preduslove za značajnije povećanje prihoda. Vlada će podržati ponude za kupovinu, dokapitalizaciju ili ulaganje u Poljoprivredno dobro Semberija isključivo pod uslovom da bude nastavljena njegova izvorna djelatnost. Do sada je samo firma iz Slovačke iskazala interesovanje za ovo preduzeće, ali je moguće da se pojave i novi strateški partneri - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Direktor Poljoprivrednog dobra Semberija Slaven Trifković rekao je da su do sada pregovarali samo sa firmom iz Slovačke koja je iskazala interesovanje za ulaganje u ovo preduzeće.

- Riječ je o firmi koja se bavi sjemenskom proizvodnjom. Njihove predstavnike upoznali smo sa radom i stanjem u najvećem posjedu koji je u vlasništvu RS. Vidjećemo na koji način možemo sarađivati i imati obostranu korist. Očekujemo od njih ovih dana konačan prijedlog za saradnju nakon čega ćemo zajedno sa Vladom RS zauzeti stav - kazao je Trifković i naveo da je pozitivno što su strani investitori zainteresovani za ulaganje u najveći posjed u vlasništvu RS.

On je istakao da procjene pokazuju da je Poljoprivredno dobro Semberija u 2016. godini poslovalo pozitivno i da je stanje u ovom preduzeću znatno bolje nego ranijih godina. Poljoprivredno dobro Semberija je samo prema Poreskoj upravi RS u 2016. godini izmirilo 733.000 KM duga, a stanje bi bilo još bolje da im za podsticaje država nije dužna oko 700.000 KM.


Vlada RS postala je većinski vlasnik Poljoprivrednog dobra Semberija 2013. godine pretvaranjem poreskog duga tog preduzeća u iznosu od 5,48 mil KM u akcije uz istovremenu finansijsku podršku preduzeću. Vlada je prihvatanjem konverzije postala najveći akcionar povećavši svoj vlasnički udio sa 24,7 odsto na više od 60 odsto akcija.

Zemljište i radnici

Poljoprivredno dobro Semberija raspolaže sa 2.526 hektara poljoprivrednog zemljišta i trenutno zapošljava 158 radnika.

- U svojim objektima trenutno uzgajaju 332 muzne krave i 202 steone junice. Ovim brojem grla popunjeni su svi smještajni kapaciteti za proizvodnju mlijeka. Proizvodnja mlijeka je lani povećana za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosila milion litara - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede RS.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.