NavMenu

Izvoz organske proizvodnje u 2016. veći od 5 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 02.02.2017. 13:50
Komentari
Podeli
(Foto: Twin Design/shutterstock.com)
U BiH je registrovano 47 organskih proizvođača, od kojih 37 ima sertifikat za izvoz proizvoda na tržište EU, a pet kompanija u prošloj godini ostvarilo je izvoz veći od 5 mil EUR, istaknuto je u Sarajevu na seminaru o organskoj proizvodnji kao izvoznoj šansi BiH.

Direktor sertifikacijskog tijela u BiH "Organska kontrola" Mersida Musabegović rekla je na seminaru da se uglavnom izvozi samoniklo jagodičasto voće, ljekovito bilje, malina, te plastenički proizodi kao što su paprika, paradajz.

Musabegović je navela da se iz BiH izvoze i eterična ulja, a od složenih proizvoda su to džemovi i sokovi, te somun.

Profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu Aleksandra Nikolić ocijenila je da organska proizvodnja ima perspektivu u BiH, ali da je otežana, mada postoje i ljudi i znanje.

Ona je naglasila da je nevladin sektor daleko više uradio za ove proizvođače nego administracija na svim nivoima vlasti u BiH.


Nikolić je istakla da nedostaje da se uključe nadležni na svim nivoima vlasti da bi se organskim proizvođačima pomoglo ne samo subvencijama i podsticajima, već i u organizaciji semnara i edukativnih skupova.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić napomenuo je da Komora promoviše i organsku proizvodnju, te da je današnji seminar organizovan s ciljem unapređenja te proizvodnje, jer je riječ o proizvodima koji se mogu prodati koliko god se proizvede, a na evropskom tržištvu imaju veoma visoku cijenu.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.