NavMenu

Vijeće ministara BiH usvojilo Program rada za 2017. - U najavi oko 100 razvojno-investicijskih projekata

Izvor: eKapija Srijeda, 01.02.2017. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Vijeće ministara BiH nakon korekcije na današnjoj sjednici usvojilo je Program rada za 2017. godinu, koji sadrži stotinjak razvojno-investicijskih projekata i posvećen je procesu pristupanja EU, ispunjavanju obaveza iz Partnerstva za mir, kao i daljnjem unapređenju regionalne i međunarodne saradnje, prenosi portal Faktor.

Program rada Vijeća ministara sadrži Akcioni plan s nosiocima aktivnosti i rokovima za njihovo provođenje, pregled više od 40 zakona i oko 650 drugih propisa (odluka, izvještaja, informacija, analiza, strategija, međunarodnih ugovora, kao i drugih materijala), koji će u 2017. godini biti na dnevnom redu Vijeća ministara BiH, uključujući i razvojno-investicijske projekte i programe.

Godišnji program je zasnovan na Srednjoročnom programu rada Vijeća ministara BiH, koji viziju razvoja Bosne i Hercegovine oslanja na pet općih principa razvoja (integrirani rast, pametni rast, održivi rast, inkluzivni rast, upravljanje u funkciji rasta), te na taj način povezuje rad Vijeća ministara BiH sa strategijom "Evropa 2020" i strategijom "Jugoistočna Evropa 2020".

Na dnevnom redu Vijeća ministara u 2017. godini biće zakoni za razvoj sektora pravde, koji proizlaze iz Strukturiranog dijaloga BiH i EU i obaveza proisteklih iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, više zakona u oblasti komunikacija, novi zakoni o hrani i veterinarstvu, o vršenju vanjskih poslova, kao i o pravima žrtava torture u BiH, o Službi za poslove sa strancima, o lijekovima i medicinskim sredstvima, o državnoj službi i drugi zakoni u cilju njihove harmonizacije s legislativom EU.

Planirano je, između ostalog, usvajanje više strategija, i to za borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini; za nadzor nad opojnim drogama; o reformi zdravstvenog sistema u BiH; kao i donošenje srednjoročne strategije upravljanja dugom u BiH i unapređenje pravnog okvira za saradnju s dijasporom usvajanjem politike i strategije o saradnji s iseljeništvom BiH, saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara.


Važan segment rada će biti jačanje saradnje i partnerstva na regionalnom i međunarodnom nivou, što će biti praćeno zaključivanjem niza bilateralnih sporazuma, kao i intenziviranje zajedničkih projekata s organizacijama civilnog društva u BiH. U 2017. godini nastavit će se pregovori u okviru procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), navodi Faktor.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Saobraćaj

Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju - U toku izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu

Vlada Srpske nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, zemljište na kojem će biti izgrađen je deminirano, a u toku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Poručeno je to iz Ministarstva saobraćaja i veza RS u odgovoru na poslaničko pitanje Đorđa Vučinića iz Liste za pravdu i red koji je tražio odgovore kada će konačno početi gradnja trebinjskog aerodroma. Iz resornog ministra su prvo podsjetili da je još u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.