NavMenu

Prodaju Cimosa spašava slovenačka "loša" banka

Izvor: Indikator Utorak, 31.01.2017. 08:52
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek i hrvatski ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak (30. januara 2017.) popodne su se u Otočcu na Krki dogovorili o rješenju pitanja duga koparskog Cimosa nekadašnjoj Riječkoj banci, javljaju u ponedjeljak slovenački mediji.

Kako su javili Slovenačka novinska agencija STA i Slovenačka televizija, dug što ga je od Riječke banke preuzela hrvatska Agencija za osiguranje depozita i sanaciju banaka (DAB) otkupit će slovenačka "loša banka" DUTB.

DUTB je ustanova koju je osnovala država i koja je nakon sanacije slovenačkih banaka 2013. godine preuzela dio njihovih loših kreditnih potraživanja te ih postepeno prodaje investitorima.

Rješenje pitanja Cimosova duga vansudskom nagodbom Slovenije i Hrvatske bio je uvjet za realizaciju kupoprodajnog ugovora o privatizaciji Cimosa italijanskog fonda Palladio Finanziaria iz Vićenze, a rok za dogovor isticao je u utorak.

Kako je nakon susreta s ministrom Marićem kazao slovenački ministar privrede Počivalšek, DUTB će od DAB-a otkupiti potraživanja prema Cimosu, a hrvatska strana će odstupiti od tužbe za naplatu duga nakon što se u utorak uskladi protokol o današnjem dogovoru.

Prema neslužbenim informacijama, Slovenija je prije sedam dana za odustajanje od tužbe za dug čija je glavnica 20 mil EUR nudila 5 mil EUR. Uvjeti po kojima će slovenačka loša banka od DAB-a otkupiti potraživanje nisu izneseni, navode slovenački mediji.


Direktor Cimosa Gerd Rosendahl izjavio je u ponedjeljak kako je zadovoljan dogovorom ministara.

- Vrlo sam zadovoljan što su pregovarači dviju vlada došli do pozitivnog dogovora za Cimos. Time je zadnja velika zadaća obavljena - rekao je Rosendhal za ljubljansko Delo.

Dodao je kako će se uprava sada moći posvetiti operativnom radu i nada se kako u dogovoru neće biti rezervi koje bi ugrozile Cimosovu priivatizaciju.

- Imam dobar osjećaj da smo na pravom putu - kazao je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.