NavMenu

FBiH: Poticaji poduzetništvu i obrtu u iznosu od 10 mil KM

Izvor: Fena Četvrtak, 17.04.2008. 09:02
Komentari
Podeli

Vlada Federacije BiH usvojila je transfer za poticaj razvoja poduzetništva i obrta za 2008. u iznosu 10 miliona KM, izjavio je danas u Sarajevu sekretar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić.

Prema njegovim riječima, tri miliona KM namijenjeno je za izgradnju poduzetničke infrastrukture, odnosno za poduzetničke zone, klastere, inkubatore i tehnološke parkove,a aplicirati mogu lokalne zajednice i udruženja.

Za direktne poticaje poduzetništvu mladih namijenjeno je 300.000 KM, a poduzetništvu po projektima Gender centra 400.000 KM.

Oko 100.000 KM predviđeno je za poticaje u transferu tehnologija i znanja i osiguranja sistema kvaliteta za subjekte malog gospodarstva; za inovacije 70.000 i za manifestacije i stručne publikacije od značaja za FBiH 80.000 KM.

Poticaji za opstanak i rast subjekata malog gospodarstva iznose 3,9 miliona KM, a za direktnu podršku kantonalnih i Federalne obrtničke komore predviđeno je 150.000 KM.

Pored toga, dva miliona KM predviđena su za direktnu podršku mikro, malim i srednjim preduzećima gdje distribucija ide putem Investicijske banke Federacije BiH. Bejić je kazao novinarima da će grejs period biti jedna godina, povrat sedam godina i kamata oko dva posto.

-Ministarstvo ubrzano radi na pripremi tenderske dokumentacije i natječaj će izaći krajem ovog mjeseca - kazao je Bejić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.