Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 30.01.2017.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grad Zenica traži od Vlade ZDK kreditne garancije za vodovod "Plava voda" - EBRD dala rok do kraja januara

(Foto: jtairat/shutterstock.com)
Vijećnici Gradskog vijeća Zenica, raspravljajući o trenutnom problemu u realizaciji gradnje regionalnog vodovoda "Plava voda", donijeli su zaključak kojim se ponovno traži od Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) da osiguraju garanciju kojom će se realizirati krediti neophodni za gradnju ovog kapitalnog komunalnog projekta, prenosi portal Faktor.

U diskusiji je istaknuto da Grad Zenica problem pitke vode najbrže može riješiti realizacijom ovog projekta, za koji je već dogovoren sistem finansiranja i u koji su građani Zenice, Travnika, Novog Travnika, Busovače i Viteza već uložili značajna sredstva.

Na sjednici Skupštine ZDK neki od zastupnika su zatražili da se rješavanju problema u realizaciji projekta "Plava voda" pristupi ubrzano, jer je prema ranijim dogovorima s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koja će kreditirati projekt "Plava voda", potrebno da se instrumenti za davanje garancije za vraćanje kredita osiguraju do 31. januara.

U realizaciji projekta takve garancije su već osigurane od nekoliko nivoa vlasti, a Vlada ZDK čija se garancija očekuje, dala je podršku projektu za čiju realizaciju insistira na poštivanju pune zakonske procedure.

Gradska uprava Zenice i vijećnici Gradskog vijeća očekuju da će se novonastali problem u realizaciji projekta "Plava voda" riješiti u predviđenom roku, prenosi Faktor.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.