NavMenu

Grad Zenica traži od Vlade ZDK kreditne garancije za vodovod "Plava voda" - EBRD dala rok do kraja januara

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.01.2017. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: jtairat/shutterstock.com)
Vijećnici Gradskog vijeća Zenica, raspravljajući o trenutnom problemu u realizaciji gradnje regionalnog vodovoda "Plava voda", donijeli su zaključak kojim se ponovno traži od Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) da osiguraju garanciju kojom će se realizirati krediti neophodni za gradnju ovog kapitalnog komunalnog projekta, prenosi portal Faktor.

U diskusiji je istaknuto da Grad Zenica problem pitke vode najbrže može riješiti realizacijom ovog projekta, za koji je već dogovoren sistem finansiranja i u koji su građani Zenice, Travnika, Novog Travnika, Busovače i Viteza već uložili značajna sredstva.

Na sjednici Skupštine ZDK neki od zastupnika su zatražili da se rješavanju problema u realizaciji projekta "Plava voda" pristupi ubrzano, jer je prema ranijim dogovorima s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koja će kreditirati projekt "Plava voda", potrebno da se instrumenti za davanje garancije za vraćanje kredita osiguraju do 31. januara.


U realizaciji projekta takve garancije su već osigurane od nekoliko nivoa vlasti, a Vlada ZDK čija se garancija očekuje, dala je podršku projektu za čiju realizaciju insistira na poštivanju pune zakonske procedure.

Gradska uprava Zenice i vijećnici Gradskog vijeća očekuju da će se novonastali problem u realizaciji projekta "Plava voda" riješiti u predviđenom roku, prenosi Faktor.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.