Izvor: Politika | Nedjelja, 29.01.2017.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvo izdanje o Tintinu dobilo boju

Prvi u seriji stripova o Tintinu, Tintin u zemlji Sovjeta, koji opisuje avanture ovog junaka i njegovog psa Snješka u Moskvi za vrijeme Josifa Staljina, prenijet je nedavno iz crno-bijele tehnike u kolor, 88 godina nakon prvog pojavljivanja, januara 1929. godine.

Avanture Tintina, seriju od 24 stripa, stvorio je belgijski karikaturista Georges Remi, poznatiji kao Hergé (1907–1983). Strip se pojavio u dječjem dodatku belgijskog časopisa Dvadeseti vijek i u njemu je objavljivan od 1929. do 1939. godine. Od 1940. do 1945. izlazio je u belgijskim novinama Veče, a od 1946. u francusko-belgijskom časopisu Tintin.

Hergé je 1950. osnovao Hergé studio, u kojem je sa još nekoliko kolega iz Tintina nastavio sa radom i objavljivanjem stripova o mladom belgijskom reporteru (rijetko ga, međutim, viđamo da piše novinarski izvještaj), kojeg posao "baca" u razne pustolovine (često opasne) iz kojih izlazi kao heroj.

Tintin je inteligentan i kreativan dečak (godine ga ne "dotiču") neutralnih stavova sa kojim publika može lako da se identifikuje. Uz njega je uvek verni pas Sneško (ponekad nazvan i Milu). Neretko se pojavljuju nesposobni detektivi Tomson i Tompson (ponekad nazvani Dupond i Dupont), koji izgledaju kao braća blizanci, iako to nisu, i imaju samo jednu malu razliku, a to su brkovi. Tu su i dežurni zajedljivac kapetan Hadok i nagluvi, ali bistri profesor Lakmus (ili profesor Turnesol).

Radnja svakog stripa je smeštena u 20. vek. Dobro istražena priča je uvek puna avanture sa elementima fantazije, misterije, trilera i naučne fantastike. Prisutan je humor sa "mrvicama" satire i komentara na aktuelne političke ili kulturne teme.

Tri godine posle smrti Hergé, 1986. njegov studio se raspao, a naredne godine njegova udovica Fanny Rodwell osnovala je u Briselu Fondaciju Hergé, čija je misija zaštita i promocija Hergéovog cjelokupnog rada.

Prije šest godina Avanture Tintina doživele su možda i najbolju ekranizaciju do sada. Steven Spielberg je režirao, a Peter Jacson producirao trodimenzionalni animirani film Tajna jednoroga, zasnovanog na trima stripova – Kraba sa zlatnim kleštima (1941), Tajna jednoroga (1943) i Blago pirata Crveni Rakam (1944). Film je ostvario dobru zaradu na bioskopskim blagajnama u svijetu (374 miliona američkih dolara) i dobio dobre kritike. Bio je nominovan za nagrade Oskar i Bafta, a osvojio je Zlatni globus za najbolji animirani film.

Još jedan pokazatelj Titntinove popularnosti jeste činjenica da su njegove avanture do sada prevedene na oko 100 jezika.

- Svako želi da bude Tintin. On je nedostižni ideal dobrote, čistote i autentičnosti - zapisao je 2006. britanski pisac i književni kritičar Tom Makarti u knjizi Tintin i tajna književnosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.