NavMenu

Rusija pretekla SAD u izvozu pšenice u 2016. godini

Izvor: Politika Nedjelja, 29.01.2017. 14:45
Komentari
Podeli
Rusija je postala svjetski lider u izvozu pšenice u 2016. godini, sa izvezenih više od 25 miliona tona hljebnog zrna, za oko 14% više nego 2015, pretekavši SAD, dugogodišnjeg najvećeg izvoznika ove žitarice.

Izvor u Ministarstvu poljoprivrede rekao je za agenciju Tas, da je ukupan ruski izvoz žita 2016. porastao za 10,5% procenata, na 33,7 miliona tona.

- Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u kalendarskoj 2016. godini Rusija je izvezla 33,7 miliona tona žitarica, od čega pšenice 25,1 milion tona, čime je potvrdila svoju lidersku poziciju na svjetskom izvoznom tržištu pšenice - rekao je taj izvor.

Iz ruskog Centra za izvoz rekli su za agenciju Sputnik da su SAD, dugogodišnji globalni lider u izvozu pšenice, prošle godine izvezle oko 24 miliona tona, Kanada i Australija po 20 miliona tona, a Francuska i Ukrajina po 18 miliona tona pšenice.

Prema podacima ove instirucije zadužene za podršku izvozu, Egipat je bio najveći uvoznik ruskog žita sa kupljenih oko 5,7 miliona tona. Među drugim većim kupcima bili su Turska, Bangladeš, Nigerija, Azerbajdžan, Jemen, Sudan, Iran i Maroko, prenosi Tanjug.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.