NavMenu

Vakcina protiv lažnih vijesti

Izvor: Politika Nedjelja, 29.01.2017. 11:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
Masovna pojava lažnih vijesti na internetu, prije svega na društvenim mrežama, bila je povod naučnicima da razviju "vakcinu" protiv ove digitalne bolesti.

Naučnici sa tri britanska i američka univerziteta pošli su od tvrdnje da serviranje laži ljudima pomaže da bolje vide istinu.

Njihovo rješenje funkcioniše na sličan način kao prava vakcina: izlaže ljude maloj količini virusa, u ovom slučaju dezinformacija, da bi im pomogla da bolje reaguju na veću količinu toga.

U tačnu vijest se u formi upozorenja ubaci malo neistina i osoba postane otpornija kada se kasnije suoči sa lažima.

Ova studija tvrdi da ukoliko se ljudima najprije predoče provjerene činjenice o klimatskim promjenama, a zatim i netačne stvari o toj pojavi, onda će to poslednje potisnuti prethodno saopštene istinite informacije.

Međutim, ukoliko se tačne informacije kombinuju sa malom dozom dezinformacija, onda je efekat tih neistina manji.

Netačna vijest se širi poput virusa, kazao je jedan od stručnjaka sa University of Cambridge, što im je dalo ideju da ispitaju da li preventivno izlaganje maloj količini dezinformacija može da djeluje kao vakcina.

Lažne vijesti na društvenim mrežama postale su problem nakon pozitivnog ishoda glasanja o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije i pobjede Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima.

Oni kojima se ovakav rasplet događaja nije dopao krivicu su pripisivali, između ostalog, i velikom uticaju netačnih informacija koje su se brzinom svijetlosti širile među milionima korisnika društvenih mreža.

Tako se tokom izborne kampanje u SAD na Facebook-u pojavila neistinita vijest da je papa podržao Donalda Trampa i da njegova konkurentkinja Hillary Clinton prodaje oružje terorističkoj organizaciji Islamska država.

Kritike koje su uslijedile na račun mreže Marka Zukerberga bile su povod da kompanija pokrene instrumente za borbu protiv lažnih vijesti. Tako je korisnicima u Njemačkoj omogućeno da označe sve sadržaje za koje misle da nisu tačni, nakon čega će oni biti prosleđeni na provjeru jednoj neprofitnoj organizaciji koja se bavi istraživačkim novinarstvom.

Ukoliko se utvrdi da je riječ o neistinitom sadržaju, on će biti označen kao sporan. Sličan program pokrenut je i u Americi i trenutno je u probnoj fazi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.