NavMenu

Povrće poskupjelo i do 300% - Mraz donio veliku štetu povrtarima u BiH

Izvor: Indikator Petak, 27.01.2017. 09:35
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Zbog niskih temperatura, koje su se zadržale duže od mjesec, mnogi povrtari kasne sa proizvodnjom ranog povrća, a stotine tona luka, krompira, mrkve, promrzlo je u skladištima.

Dok jedni sabiraju štetu, oni koji su uspjeli sačuvati povrće od mraza, očekuju dobru zaradu.

- Većina krompira je u trapovima. Na ovako niskim temperaturama ne možemo otvoriti trapove, a ako je neko i pokušao, čujemo da je mnogo krompira smrzlo - kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Srpske.

Slična situacija je i sa drugim korjenastim povrćem. Veliku štetu biće teško nadoknaditi.

Ova zima je pokazala da se ulaganje u kvalitetna skladišta isplati, kažu semberski povrtari. Povrće su sačuvali i sada pakuju i prodaju po visokim cijenama.

- Investiram u ovakve objekte 15-20 godina i čekam godinu sa niskim temperaturama da po boljoj cijeni plasiram svoje proizvode. Samim tim se isplati investicija u ove objekte - smatra Mladen Lazić, povrtar iz Golog Brda.

Zbog male ponude, cijene povrća su tri puta veće na pijaci. Ovo je prilika, kaže Rade Јovičević, da smanji gubitke i proda bar dio cvekle koju je trebalo da izveze u Sloveniju, ali je kupac odustao.


- Bio bi spas da makar ovo ode. Јa sam zaorao oko 200 tona, bio sam prinuđen, nije bilo rješenja i nisam mogao upadati u dalje troškove i lagerovati. Nisam imao ni dovoljno ambalaže i jednostavno nije bilo pametno raditi dalje - kaže Јovičević koji naglašava da je na gubitku oko 100.000 KM.

Prave razmjere štete na povrću vidjeće se tek kada temperatura bude iznad nule.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.