NavMenu

Italijani odustaju od preuzimanja Cimosa, ponovo prijeti stečaj?

Izvor: Indikator Petak, 27.01.2017. 08:23
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Nakon što su Hrvati u četvrtak, 26. januara, najavili da Cimosova ponuda za nagodbu ne ispunjava njihova očekivanja, iz fonda Palladio Finanziaria obavijesteli su državne vlasnike Cimosa, Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB), da odstupaju od svih aktivnosti preuzimanja, izvijestio je ljubljanski Dnevnik pozivajući se na neslužbene izvore.

Drugim riječima, ako do 31. januara ne bude postignut dogovor o vansudskoj nagodbi za Cimosove obaveze u Hrvatskoj, koji je jedini uvjet za uspješan završetak transakcije, Italijani neće preuzeti kopersku kompaniju. To znači da će Cimos teško izbjeći bankrot. Uglavnom zato što su njegovi kupci u automobilskoj industriji nove narudžbe uslovli privatizacijom, koja bi, između ostalog, doprinijela stabilnom poslovanju.

Slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek prošle sedmice je s hrvatskim ministrom za upravljanje javnom imovinom Goranom Marićem dogovorio da će slovenačka strana Zagrebu ove sedmice podnijeti formalnu ponudu. To je, prema neslužbenim informacijama bilo oko 5 mil EUR. U isto vrijeme, Palladio Finanziaria, koji već ima dva proizvođača za automobilsku industriju, obavezao se da radnu snagu u Hrvatskoj neće smanjiti i da će sačuvati ili povećati nivo postojećih poslova.

Međutim, nakon jučerašnjeg sastanka hrvatske vlade Marić je rekao da nova slovenačka ponuda ne ispunjava njihova očekivanja i da će o njoj razmilisti u narednih deset dana. Prema Marićevom uvjerenju riječ je o izuzetno teškom problemu, koji u proteklih 25 godina nije riješen. Stoga rok, koja su postavili Italijani, po njegovom mišljenju, treba pomjeriti.


Cimos je u Hrvatskoj još u vrijeme bivše Jugoslavije pozajmio oko 20 mil EUR, zajedno s kamatama, međutim, dug je porastao na 57 mil EUR. Toliko iznosi zahtjev u tužbi koji Hrvatska agencija za osiguranje depozita i spašavanje banka podnijela prošle godine protiv Cimosa. U jednoj od prvih ponuda, koju su Hrvati odbili, Palladio Finanziaria za vansudsku nagodbu ponudio je da plati 3,2 mil EUR.

Hrvati nisu prihvatili ni drugu ponudu koja je, između ostalog, predviđala da Italijani postanu suvlasnici hrvatskog dijela Cimosa, ali s vremenom da dionice otkupe po realnoj vrijednosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.