NavMenu

I dalje rizično, ali ima napretka - Coface podigao rejting BiH iz veoma rizičnog "D" u rizično "C"

Izvor: eKapija Srijeda, 25.01.2017. 15:46
Komentari
Podeli
Osiguravajuća kuća Coface pomjerila je rejting poslovne klime Bosne i Hercegovine iz veoma rizičnog "D" u rizično "C", što znači da je donekle poboljšano ekonomsko okruženje BiH.

Susjedna Srbija je poslije 10 godina poboljšala rejting i iz visokog rizika "C" prešla na stabilan rejting "B".

Ekspertiza kompanije Coface zasniva se na globalnom prisustvu u više od 100 zemalja širom svijeta i iskustvom preko 70 godina na polju procjene rizika. U ovom trenutku više od 40.000 kompanija u svijetu koristi uluge Coface-a i trenutno osiguravaju potraživanja u vrijednosti preko 450 mlrd EUR.

Nakon Konferencije o riziku zemalja 2017, Coface je saopštio da će uprkos nedavnom ekonomskom oporavku, neizvjesnost i ove godine biti dominantan element u globalnoj ekonomskoj klimi.

Politički rizici biće razlog za zabrinutost i u 2017. Među razvijenim ekonomijama, Evropa je ta koja se suočava sa najvećom političkom neizvjesnošću, jer čeka ishod većeg broja odlučujućih izbornih bitaka, kao i detalje o tačnim uslovima Bregzita. Tokom prošle godine, evropski pokazatelj političkog rizika kompanije Coface porastao je u prosjeku za 13 poena za Njemačku, Francusku, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju. Ako bi se pojavio još jedan veliki politički problem, razmjera sličnih britanskom referendumu, evropski rast bi se mogao usporiti u prosjeku za 0,5 bodova.

Politički rizici u zemljama u usponu veći su nego ikada, vođeni socijalnim nezadovoljstvom i povećanim bezbjednosnim rizikom. CIS (zbog Rusije, sa rezultatom od 63% od 100% u 2016.) i regiona Sjeverne Afrike / Bliskog istoka (sa Turskom i Saudijskom Arabijom, obje na 62%) pokazuju najveće rizike među velikim ekonomijama u usponu. Povećanje političkih i socijalnih frustracija u Južnoj Africi djelimično je krivo za sniženje rejtinga na C, u atmosferi veoma lošeg rasta, dodaje se u saopštenju.

Kreditni rizici: visok nivo duga je prijetnja za bankarski sektor u zemljama u usponu

Ovaj povećani kreditni rizik može se pojaviti u različitim oblicima, u zavisnosti od zemlje.

Kako je navedeno, nivo nesolventnosti kompanija trebalo bi da nastavi da opada u razvijenim ekonomijama. Negativan aspekt je, međutim, da je količina kreiranja kompanija često niža od nivoa prije krize (varijacija od -19,8% u Njemačkoj, -5,1% u Sjedinjenim Američkim Državama i -4,1% između 2015. i najvišeg nivoa prije krize). Krediti visoko zaduženih kompanija troše sredstva koja su na raspolaganju za brzo razvijajuće mlađe kompanije.

Prezaduženost kompanija je još jedan problem za zemlje u usponu. Kompanije u Kini imaju najviši nivo duga (ekvivalentno više od 160% BDP-a), a taj dug je porastao za 12 BDP poena između drugog kvartala 2015. i drugog kvartala 2016. godine. Stopa lošeg duga u bankarskom sektoru raste oštro u Rusiji, Indiji, Brazilu i Kini, a uslovi kreditiranja su sve strožiji.


Povećanje rejtinga u Evropi i podsaharskoj Africi

Ovo je prvi put od sredine 2015. godine da je Coface dodijelio više povećanja od pogoršanja rejtinga u svojim procenama rizika zemlje.

Kako navode, Španija je unaprijeđena na A3, dok su Island i Kipar (gdje se rizici vezani za kapitalne kontrole smanjuju), sada dobili ocjenu A2 i B. Zemlje centralne Evrope nastavljaju sa poboljšanjem u rangiranju, među 160 zemalja procijenjenih od strane kompanije Coface. U Estoniji (A2), Srbiji (B) i Bosni i Hercegovini (C) došlo je do poboljšanja u poslovnim okruženjima i rast u ovim zemljama dostiže zadovoljavajući nivo. Bugarska (A4) je potvrdila svoj oporavak, zahvaljujući umjerenom rastu i nastavku konsolidacije bankarskog sektora.

U podsaharskoj Africi, manje zemlje su odmakle dalje nego veće ekonomije. Dvije najuspješnije zemlje u regionu su Gana (B), koji je položila test svoje demokratsku zrelosti u decembru, a sada ima dobar nivo upravljanja javnim finansijama, i Kenija (A4), kod koje se vidi podsticaj u turizmu i povećanju javnih investicija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.