NavMenu

Barel nafte premašio 112 dolara i postavio novi rekord

Izvor: Fena Utorak, 15.04.2008. 12:13
Komentari
Podeli

Cijene nafte u utorak su porasle na novi rekord dnevnog trgovanja na iznad 112 dolara po barelu nakon novog pada američkog dolara i prekida u snabdijevanju naftom širom svijeta.

Glavni pokretač rasta cijena je pad vrijednosti zelene novčanice prema euru u ponedjeljak, tvrde analitičari. Nedavni rast cijena sirove nafte na više od 100 dolara po barelu najvećim dijelom je pripisivan upornom obezvređivanju američke valute jer slabi dolar navodi ulagače da traže sigurno utočište u robama kao što su nafta i zlato, javio je AP.

"Svjedoci smo još jednog pada američkog dolara, tako da mislim da će trgovci kratkoročno ulagati u naftu kao branu protiv posrnulog dolara", izjavio je Mark Pervan, viši robni strateg u ANZ Bank u Melbourneu u Australiji.

Cijena majske isporuke sirove nafte na Nymexu sredinom jutra u utorak u Singapuru dostigla je 112,48 dolara po barelu, nadmašujući raniji rekord dnevnog trgovanja od 112,21 dolara postavljen prošle sedmice.

Majski ugovor kasnije se povukao na 112,36 dolara po barelu, što je rast za 60 centi u odnosu na rekordnu zaključnu cijenu u ponedjeljak od 111,76 dolara po barelu.

U ostalim kategorijama trgovanja na Nymexu, cijene lož-ulja porasle su za 1,41 cent na 3,217 dolara po galonu dok su cijene benzina porasle za 0,82 centi na 2,83 dolara po galonu. Cijene prirodnog gasa porasle su za 6,7 centi na 10.12 dolara po 1.000 kubnih stopa.

U Londonu je cijena brent sirove nafte porasla za 61 cent na 110,45 dolara po barelu na ICE tržištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.