NavMenu

Toplana Banjaluka dobija još 3,5 mil KM za nabavku mazuta do kraja zime

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 25.01.2017. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić zatražiće saglasnost Skupštine grada za donošenje odluke kojom će mu biti odobreno zaključivanje kompenzacijskog ugovora, cesije, preuzimanja duga ili jemstva na iznos do 3,5 mil KM kako bi bila obezbijeđena dovoljna količina mazuta za isporuku toplotne energije do kraja ove zime.

Ovu odluku razmatraće odbornici na zasjedanju 31. januara i ona je uslijedila poslije dopisa Toplane od 12. januara kada se obratila Gradskoj upravi sa molbom za pomoć jer postoji mogućnost da nestane mazuta, a samim tim i grijanja u gradu.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić je rekao da je to samo jedna u nizu garancija koje je grad obezbijedio Toplani kako bi bila završena ova grejna sezona.

- Ova odluka će pomoći da omogućimo sigurnost isporuke toplotne energije i pruža širi spektar mogućnosti djelovanja gradonačelnika. Koje će on mjere preduzeti, zavisiće od svake pojedinačne situacije. Postoji mogućnost kompenzacije, cesije, jemstva ili preuzimanja duga. Isto tako, Toplana je nedavno poslala najvećim dužnicima opomene za naplatu dugova i ova odluka je korak koji dozvoljava gradonačelniku da se uključi u taj posao i pomogne u naplati potraživanja za neplaćene račune - naveo je Amidžić.

Kazao je da će trenutne količine mazuta biti dovoljne do polovine februara te da je, prema procjenama, do kraja sezone potrebno još 8.500 tona mazuta.


Prema posljednjim podacima, Toplana potražuje oko 29 mil KM, od čega javna preduzeća i institucije duguju oko 6 mil KM. Toplana grije više od 20.000 potrošača, a u prosjeku njih 15% ne izmiruje redovno svoje obaveze.

Garancija

Na vanrednoj sjednici Skupštine grada 27. decembra prošle godine jednoglasno je usvojena odluka da Toplani bude data garancija za podizanje kredita od 5 mil KM za nabavku mazuta kako Banjaluka usred zime ne bi ostala bez grijanja. Grad je davanjem garancije od 5 mil KM uspio da riješi problem grijanja za dio ove sezone, ali s obzirom na vremenske prilike, to nije dovoljno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.