NavMenu

DEP predviđa ekonomski rast BiH od 3,4% u 2017.

Izvor: Capital Utorak, 24.01.2017. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Neznatno jačanje ekonomskog rasta u okruženju i potpisivanje kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) trebalo bi da dodatno ojačaju ekonomski rast BiH u ovoj godini na realnu stopu od 3,4%, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u Programu ekonomskih reformi.

Ubrzanje rasta u evrozoni sa 1,6% u prošloj godini na 1,8% u ovoj godini trebalo bi da ojača rast izvoza iz BiH na realnu stopu od 5,3%, te ujedno dati podstrek privatnim investicijama i zapošljavanju.

Potpisivanje aranžmana sa MMF-om trebalo bi da znatnije podrži javne investicije, prije svega povoljnim spoljašnjim zaduživanjem.

Aranžman sa MMF-om, osim kreditnih sredstava ove instutucije, ujedno otvara pristup sredstvima drugih međunarodnih finansijskih institucija, uglavnom usmjerenih na infrastrukturu.

U vezi sa tim projektovan je realni rast javnih radova u ovoj godini od 23%.

U isto vrijeme, jačanje izvoza i bolji poslovni ambijent kao posljedica početnih efekata reformskih procesa, te pozitivna poruka investitorima koju šalje postojanje aranžmana sa MMF-om trebalo bi da podstaknu rast privatnih investicija na realnu stopu od 7,9%.

Jačanje investicija moglo bi da podstakne i dodatno zapošljavanje koje bi podstaklo dalje jačanje privatne potrošnje.

Očekuje se zaustavljanje rasta javne potrošnje sa beznačajnom realnom stopom od 0,5% s ciljem smanjenja značaja javnog sektora u ekonomiji.

Jačanje domaće tražnje kao posljedica jačanja rasta investicija u ovoj godini bi trebalo biti praćeno jačanjem rasta uvoza na realnu stopu od 4,8%.


Ovo bi, uprkos jačanju izvoznog rasta, moglo dovesti do realnog povećanja spoljnotrgovinskog deficita od 3,9%.

Provođenje ekonomskih reformi podržano kreditnim aranžmanima međunarodnih finansijskih kreditora, te dodatno jačanje ekonomskog rasta u okruženju trebalo bi da obilježe ekonomska kretanja u periodu 2018-19. godina.

Ovo bi trebalo dovesti do daljeg jačanja rasta ekonomske aktivnosti u BiH na realnu stopu od 3,8% u 2018, te četiri odsto u 2019. godini.

Rast u eksternom okruženju trebalo bi da podstakne veće stope rasta izvoza i investicija.

Osim toga, privatne investicije trebalo bi da budu podstaknute daljim poboljšanjem poslovnog ambijenta, kao posljedica napretka u reformskim procesima, što bi ujedno podstaklo i strana ulaganja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.