NavMenu

Barni Eklston više nije prvi čovjek Formule 1

Izvor: Klix Utorak, 24.01.2017. 10:08
Komentari
Podeli
(Foto: Digital Storm/shutterstock.com)
Barni Eklston (Bernie Ecclestone) više nije prvi čovjek Formule 1 nakon što je najbrži cirkus na svijetu preuzeo američki gigant Liberty Media, što je koštalo 8 mlrd USD.

Osamdesetšestogodišnji Eklston je bio na čelu Formule 1 gotovo 40 godina, a sada je dobio funkciju počasnog predsjednika, ali i savjetnika uprave. Naslijedio ga je Chase Carey.

Liberty je u Formulu 1 vratio i bivšeg šefa Mercedes-a Rossa Brawna. Bivši tehnički direktor Ferrari-ja, koji je bio konsultant u Libertyju, od sada će voditi sportski i tehnički dio u Formuli 1. Eklston je u ponedjeljak (23. januara 2017.) izjavio da je "prisiljen" da se povuče.

- Otpušten sam, to je zvanično. Više ne vodim kompaniju. Moju poziciju je preuzeo Chase Carey - izjavio je Eklston.

Dodao je da ne zna šta znači njegova nova titula.

Liberty je započeo preuzimanje Formule 1 u septembru, a u januaru su riješena dva preostala problema. Proces je završen u ponedjeljak, a Liberty Media će promijeniti ime u Formula 1 Group.


Novo ime u Formuli 1 je i bivši direktor ESPN-a Sean Bratches koji će se brinuti za komercijalni dio.

Šezdesetdvogodišnji Brawn stoji iza svih sedam titula bivšeg prvaka Formule 1 Michaela Schumachera, koje je Nijemac osvojio vozeći za Benetton i Ferrari. Brawn je osvojio titulu i s vlastitim timom 2009. godine, kada je vozač bio Jenson Button. Potom je prešao u Mercedes, gdje je postavio temelje za titule Lewisa Hamiltona i Nice Rosberga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.