Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 23.01.2017.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo među najboljim destinacijama za zimski odmor u Evropi prema listu Guardian

Sarajevo (Foto: Darko Vrcan/shutterstock.com)
U ovome okrutnom svijetu, Sarajevo je podsjetnik da se i loše stvari mogu preokrenuti na bolje. Ovaj nekada veličanstveni bastion integracije i multikulturalnog sjaja, izrastao je iz pepela opsade 1992-95 u metropolu koja je u procvatu i fascinantno turističko odredište, navodi se u tekstu koji je nedavno objavio britanski The Guardian.

Uske uličice na Baščaršiji, starom dijelu grada, upakovane su sa dobrim kafićima i pristojnim smještajem, prenosi Faktor.

Hosteli, kao što su Balkan Han, doktorova kuća i Franz Ferdinand iznajmljuju smještaj po krevetu sa cijenama od 11 EUR i za parove od 32 EUR.

Istaknuta je obnovljena Gradska vijećnica, remek djelo arhitektonske mašte, kao i Svrzina kuća, dostojanstveni muzej koji nas podsjeća na atmosferu iz 18. stoljeća Sarajevu. Nešto od novijeg, a ne manje izazovno je i Tunel spasa, tunelski prolaz koji sačuvao i održao grad u životu tokom mračnih dana opsade grada.

Za večeru, mjesto Cakum-pakum je svojevrsna legenda gostoljubivosti i dobro naplaćuje punjene palačinke.

Kao što i dolikuje Zimskom olimpijskom domaćinu, Sarajevo nudi skijanje i snowboarding na Bjelašnici, 30 kilometara na jugozapadu od grada.

Staza za kvalitetne skijaške avanture može se naći i jugoistočno, na Jahorini, naveo je britanski list u tekstu koji i ovih dana prenose brojni strani portali.

Među deset vodećih evropskih turističkih destinacija The Guardiana su također: Poprad (Slovačka), Baden-Baden i Memmingen (Njemačka), Are-Ostersund (Švedska), Poznan (Poljska), Zagreb (Hrvatska), Tromso (Norveška), Ljubljana (Slovenija) i Sibiu (Rumunija).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.