NavMenu

MIRJANIĆ: Zbog SSP-a šteta u budžetu biće 124 mil KM za tri godine

Izvor: Capital Petak, 20.01.2017. 12:17
Komentari
Podeli
Stevo Mirjanić (Foto: vladars.net)Stevo Mirjanić
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da će primjenom adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju SSP sa EU, budžet BiH za tri godine pretrpjeti štetu od 124 mil KM gubitka prihoda po osnovu carina, od čega se na Srpsku odnosi najmanje 40 mil KM.

On je naveo da bi za tri godine bez carine u BiH moglo biti uvezeno robe u vrijednosti 621 mil KM, kao i to da će najugroženiji biti sektori proizvodnje i prerade mlijeka i mesa, te proizvodnja i prerada duvana.

- Pozitivne efekte mogli bi osjetiti proizvođači voća i povrća, jer će biti dozvoljen neograničen bescarinski uvoz voća i povrća u EU. Takođe, proizvođači ribe i vinari moći će izvoziti značajnije količine nego do sada - rekao je Mirjanić za Euroblic.


On je dodao da je Ministarstvo, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, konstantno podržavalo aktivnosti udruženja poljoprivrednika prema nadležnim organima BiH s ciljem zaštite domaće proizvodnje.

Mirjanić je naveo da je poljoprivreda Srpske i BiH već duže vrijeme pod udarom konkurencije iz evropskih zemalja, kao i da je posebno nepovoljan spoljnotrgovinski bilans kojeg BiH ima sa EU, jer je dostigao 1,3 mlrd KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

23.04.2024.  |  Vijesti

5 zabavnih načina za farbanje uskršnjih jaja

23.04.2024.  |  Vijesti

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

21.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.