NavMenu

Zastoj poslovanja u Luci Brčko - Brodovi ne pristižu zbog leda i niskog vodostaja Save

Izvor: Klix Petak, 20.01.2017. 10:21
Komentari
Podeli
(Foto: lukabrcko.ba)
Nizak vodostaj rijeke Save te slojevi leda na pojedinim riječnim dijelovima donijeli su probleme Javnom preduzeću Luka Brčko. Brodovi do jedine međunarodne luke u Bosni i Hercegovini trenutno ne mogu doći, što negativno utiče na poslovni plan za prvi kvartal ove godine.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Luka Brčko Alija Osmanbašić za Klix.ba kaže da je trenutni vodostaj rijeke Save za blizu četiri metra niži od minimuma koji je neophodan za uplovljavanje brodova.

- Osim vodostaja rijeke nama problem predstavljaju i nanosi leda. Rijeka je neuslovna za plovidbu tako da ne možemo vršiti pretovar robe. Od početka mjeseca do danas skoro da nismo ni počeli raditi. Nešto malo željeza smo uspjeli pretovariti s vagona na kamion, ali s barže apsolutno ništa - kaže za Klix Osmanbašić.

Iz ove luke iskazuju zabrinutost zbog nastale situacije.

- Ovo će negativno utjecati na prvi kvartal ove godine, odnosno na naš poslovni plan po kojem su predviđene količine pretovara od 57.000 tona robe. Nadamo se da će vremenske prilike biti bolje od druge polovine februara. To bi moglo značajno utjecati na vodostaj Save, a samim tim direktno i na pretovar u luci - dodaje Osmanbašić.

Ukoliko dođe do povećanja riječnog vodostaja, uposlenici Luke Brčko trudiće se sustići zaostak iz januara te ispoštovati zacrtani poslovni plan.

(Foto: lukabrcko.ba)
Osmanbašić dodaje i da se prošlogodišnji januar ne može porediti sa ovim u 2017.

- Prošle godine situacija je bila stabilna. Vodostaj je bilo dobar, mi smo maksimalno radili i premašili smo planirani pretovar u prvom kvartalu - nastavlja sagovornik Klixa.

Zapaženi rezultati u 2016.

S druge strane, u 2016. godini ova luka uspjela je ostvariti zapažene rezultate u oblasti poslovanja.

Zahvaljujući dobrim hidrološkim prilikama, ali i povećanju poslovne aktivnosti stalnih klijenata, uposlenici luke su za 12 mjeseci pretovarili 161.838 tona različite robe.

- Za ovu godinu plan je 185.000 tona, ali imamo i dobre najave od našeg komitenta Sisecam Sode iz Lukavca. Ako nas vremenske prilike budu služile očekujemo da ćemo ispoštovati poslovni plan - ističe Osmanbašić.

Lučki kapaciteti trenutno iznose od 200.000 do 250.000 tona robe godišnje, dovoljni su za potrebe klijenata, a kao najveći komitenti navedeni su lukavačka Sisecam Soda i ArcelorMittal iz Zenice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.