NavMenu

Sudbina agencije IGA u rukama Unisa - Potrebno utvrditi kako je nastao dug od 90 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Petak, 20.01.2017. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
Nema jasnog stava šta će biti s Izvozno-kreditnom agencijom BiH (IGA), iako već mjesecima Istražna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH pokušava da utvrdi na koji način je nastao dug od ukupno 90 mil EUR, uz napomenu kako cilj nije ugasiti IGA BiH.

Predrag Kožul (HDZ BiH), predsjedavajući Komisijom, informisao je učesnike na jučerašnjoj sjednici, 19. januara, da je Fabrika cijevi Unis iz Dervente, kojoj je IGA dala garancije od 80 mil EUR, što je ovu agenciju dovelo u finansijski problem koji prijeti njenim gašenjem, zajedno sa četiri većinska povjerioca sklopila ugovor o restrukturiranju obaveza.

- Od procesa restrukturiranja zavisi situacija u IGA - istakla je Gordana Praštalo iz Ministarstva finansija RS, jednog od suosnivača Agencije.

Ona je dodala da unutar tog ministarstva još nije iskristalisan stav o prevazilaženju problema u IGA, a slično je i u Ministarstvu finansija FBiH.

Stav Vlade FBiH jeste da će podržati svako rješenje osim onog koje bi imalo posljedice po budžet Federacije, rečeno je na sjednici.

Hamdo Tinjak, predstavnik Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da je jedina veza s IGA to što je ministar spoljne trgovine član Međuministarskog vijeća, ali da nemaju nadležnosti za tu agenciju. Šemsudin Mehmedović (SDA), član Komisije, smatra da ključnu ulogu imaju entitetska ministarstva finansija. I prema mišljenju Nenada Lalića iz SDS-a, glavna odgovornost je na institucijama.

- Gro problema predstavlja Fabrika cijevi iz Dervente - istakao je Lalić i naveo podatak da je samo Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ova fabrika oštetila za 15 mil KM zbog neplaćenog PDV-a za uvoz lima.

Lalić je ocijenio da bi, osim parlamenta BiH, situacijom u Izvozno-kreditnoj agenciji trebalo da se pozabave i istražni organi, naročito SIPA. Tvrdi da je veći kriminal počinjen u Fabrici cijevi, nego u Bobar banci.

Mensura Beganović (DF), član Komisije, konstatovala je da je najlakše ugasiti Izvozno-kreditnu agenciju, ali da ona takvu odluku ne bi podržala.

- Izvoznicima je potrebna podrška, ne smijemo ih prepustiti komercijalnim bankama - istakla je Beganović.

Od menadžmenta IGA na sjednici Istražne komisije, koja bi trebalo da bude održana u narednih mjesec dana, biće zatraženo pojašnjenje šta za njih znači ugovor o restrukturiranju obaveza Fabrike iz Dervente, a stav se očekuje i od Vijeća ministara BiH, odnosno ministarstava finansija i pravde.

Kao mogući izlaz iz sadašnje situacije spominju se gašenje ili dokapitalizacija IGA, čiji su osnivači BiH i entiteti.

U finansijskoj dubiozi IGA je od kraja 2013, prije svega zbog garancija od 80 mil EUR koje je izdala Fabrici cijevi Unis iz Dervente. Kada je ta firma zapala u krizu i prestala da izmiruje obaveze, svi kreditori odjednom su od IGA zatražili naplatu. Prema izvještaju o radu IGA iz 2015. godine, navedeno je da zbog problema nastalih u vezi s pozvanim garancijama izdatim za kompaniju Unis, a koji nisu riješeni tokom 2014. i 2015, IGA nije u mogućnosti adekvatno planirati aktivnosti za 2016, s obzirom na neizvjesnost u rješavanju navedenog problema.

IGA je osnovana kao državna agencija s ciljem implementacije projekta Svjetske banke za hitno pokretanje industrije, a ovlaštena je da pruži podršku preduzećima u BiH kojima su potrebne garancije, kao što su garancije javnog nadmetanja, avansne garancije, garancije za dobro izvršenje posla u podršci izvoznih ugovora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.