NavMenu

Poreska uprava FBiH naplatila rekordnih 4,45 mlrd KM tokom 2016.

Izvor: Capital Petak, 20.01.2017. 12:12
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Poreska uprava Federacije BiH u prošloj godini naplatila je rekordnih 4,45 mlrd KM, što je za 8,51 odsto ili 349 mil KM više nego 2015. godine.

Direktor Poreske uprave FBiH Šerif Isović rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da se, od ukupno naplaćenih javnih prihoda, 1,43 mlrd KM odnosi na direktne poreze.

Isović je naglasio da je najveći rast zabilježen u naplati poreza na dobit, i to u iznosu od 58 mil KM.

Što se tiče naplate doprinosa za PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, tokom prošle godine zabilježen je rast od 5,25 odsto, tako da je ukupno naplaćeno 2,99 mlrd KM.

Prema njegovim riječima, najveći priliv prihoda ostvaren je iz Kantona Sarajevo i to u iznosu od 1,65 mlrd KM. Firme iz Tuzlanskog kantona su u budžet FBiH uplatile 719 mil KM, a iz Hercegovačko-neretvanskog kantona je uplaćeno 575 mil KM. Sarajevski kanton je uplatio oko 36 odsto svih poreza.


- Tokom prošle godine izvršeno je 7.817 inspekcijskih kontrola tokom kojih je utvrđeno 400 mil KM dodatnih poreskih obaveza. Podnesen je 5.781 prekršajni nalog, kao i 33 krivične prijave - rekao je Isović i dodao da procjena utaje poreza po krivičnim prijavama iznosi skoro 20 mil KM.

Isović je istakao da je tokom "brze kontrole" pronađeno 2.625 neprijavljenih radnika, 676 neinstalisanih fiskalnih uređaja, a zapečaćen je 1.731 objekat.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.