Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.01.2017.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisani ugovori za početak gradnje vjetroelektrane Podveležje - Izvođači radova tri mostarske firme

(Foto: ekapija.com)
U gradskoj vijećnici Grada Mostara danas su svečano potpisana dva ugovora kojima i praktično kreće izgradnja vjetroelektrane na Podveležju, prenosi portal Klix.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić potpisao je kao investitor Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji lokalne prometnice L13 u naselju Podveležje, koji je dio Projekta izgradnje VE Podveležje 1. Taj ugovor je vrijedan 1.185.000 KM, a rok gradnje je deset mjeseci.

Investitor u drugom ugovoru je JP Elektroprivreda BiH, a radi se o izgradnji pristupnih puteva, servisnih prometnica i montažnih platoa za kranove VE Podveležje, koji se nalaze unutar vjetroparka. Ugovor je potpisao generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević. Taj ugovor je vrijedan 5.252.000 KM.

Izvođača je pri potpisu ugovora predstavljao Dženan Pekušić iz HP Investing Mostar, koji je u prvom ugovoru dio joint venture sa Amitea Mostar, a u drugom dio konzorcija sa Amitea Mostar i Izgradnja Tojaga Mostar.

Gradonačelnik Mostara rekao je da se ovaj potpis ugovora čekao već dugo.

- Ovaj projekat smo najavljivali osam godina. Želja nam je da Mostar, a i ova regija, kroz ovakve projekte poprave uvjete življenja, da se ljudi zaposle te samo na taj način vidimo perspektive i održivi razvoj. Održivog razvoja nema bez investicija i podrške viših nivoa vlasti.

Potpisivanju je prisustvovao i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Vjetroelektrana Podveležje trebala bi biti instalisane snage 48 MW, što je dva i po puta više nego Hidroelektrana Vranduk, čija je gradnja nedavno počela. Investicija u ovaj vjetropark je 162 mil KM, prenosi Klix.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.