NavMenu

Slovenija jedina u regionu sa suficitom u spoljnotrgovinskoj razmjeni - BiH na začelju kolone

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 19.01.2017. 09:22
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Slovenija je jedina zemlja bivše Jugoslavije koja ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni, dok BiH zauzima sami kraj liste, jer poslije Crne Gore ima najnižu stopu pokrivenosti uvoza izvozom.

Slovenija je za 11 mjeseci prošle godine izvezla robu u vrijednosti od 22,92 mlrd EUR, a njen uvoz je istovremeno dostigao 22,08 milijardi. Ostvareni suficit iznosi 841 mil EUR, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom 103,8 odsto.

Sve ostale zemlje bilježe deficit, a najmanji je kod Srbije, koja je u posmatranom periodu izvezla robu vrijednu 12,268 mlrd EUR, a istovremeno na uvoz potrošila 15,733 milijarde. Spoljnotrgovinski deficit iznosio je 3,464 mlrd EUR, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom 78 odsto. Treće mjesto zauzima Makedonija sa stopom pokrivenosti uvoza izvozom od 71,2 odsto. Nekadašnja najjužnija jugoslovenska republika je izvezla robu vrijednu 4,008 mlrd EUR, a uvezla za 5,630 milijardi.

Hrvatska zauzima četvrtu poziciju sa izvozom vrijednim 10,777 milijardi i uvozom "teškim" 17,295 mlrd EUR. To je bilo dovoljno da izvozom pokrije 62,3 odsto uvoza.

BiH ne zaostaje mnogo za Hrvatskom sa stopom pokrivenosti uvoza izvozom od 58,6 odsto. Izvoz u 11 mjeseci prošle godine vrijedio je 3,508 mlrd EUR, a uvoz 6,040 milijarde. Ubjedljivo najlošiju trgovinsku sliku u regionu ima Crna Gora, čiji procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosi svega 15,2 odsto. Crnogorski izvoz iznosio je preskromna 261,2 miliona, a uvoz 1,719 mlrd EUR.

Predsjednik Udruženja ekonomista RS - SWOT Saša Grabovac je rekao da Slovenija jedina nije pretrpjela posljedice ratnih dešavanja na prostoru nekadašnje Jugoslavije i da je to njena velika prednost.


- BiH je bila najveći izvoznik u prijeratnoj Jugoslaviji, posebno u namjenskoj industriji, ali su ratna dešavanja ostavila velike posljedice zbog čega su preduzeća izgubila tržište. Na to se nadovezala poslijeratna privatizacija. Sve to je dovelo do ekonomske nestabilnosti. Postoje određeni pomaci u rastu pokrivenosti uvoza izvozom, ali bi to trebalo ići bržim tempom - kazao je Grabovac.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Grabovac je naveo da ta zemlja nikada nije ni imala jaku industriju, ali to kompenzuju turizmom i tržištem nekretnina.

Stopa pokrivenosti uvoza izvozom

Slovenija 103,8

Srbija 78

Makedonija 71,2

Hrvatska 62,3

BiH 58

Crna Gora 15,2


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.