Izvor: eKapija | Petak, 27.01.2017.| 12:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2016 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE i REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2016. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru TURIZMA, ZABAVE i REKREACIJE.

Kada se pogleda naša retrospektiva za 2016. godinu u ovim oblastima i dalje dominiraju investicije u Sarajevo i okolinu. To potvrđuje i otvaranje nekoliko hotela u glavnom gradu BiH, kao i planirane i realizovane investicije na Zlatištu i Trebeviću.

Takođe je primjetno da BiH dobija sve više luksuznih hotela, kao i to da su arapski investitori i dalje zainteresovani za ulaganja u našu zemlju.

U prošloj godini se dosta radilo i na razvoju medicinskog turizma. Naime, fojničko lječilište Reumal je u prošloj godini uložilo oko 5 mil KM u rekonstrukciju sadržaja, obnovljen je i zdravstveno-turistički centar Banja Kulaši, a JZU Aquaterm počeo je izgradnju kompleksa u Olovu vrijednog 2,8 mil KM.

Da pogledamo kako izgleda kompletna lista eKapije.

Najveću pažnju čitalaca i ove godine privukao je turistički grad Buroj Ozone koji Arapi grade u Trnovu. Tako se kompleks vrijedan čak 4,5 mlrd KM našao na prvom mjestu naše liste.

Buroj Ozone (Foto: burojo3.ba)
Izgradnja kompleksa Buroj Ozone najavljena je prije dvije godine, a kamen temeljac je položen u septembru 2016. Na 120 hektara zemlje predviđeni su luksuzni hoteli, vile, apartmani, šoping mol, restorani, šetališta, zelene i vodene površine. U planu je da se male vile prodaju ili daju pod zakup, a biće i luksuznih vila do 500 m2. Glavnog investitora, kompaniju Buroj Property Development iz Dubaija, prati mnogo drugih investitora koji će ulagati u Trnovo.

Drugu poziciju zauzuma hotel Hills u Sarajevu. Otvaranjem ovog hotela sa pet zvjezdica u oktobru 2016. godine, glavni grad BiH dobio je i najveću kongresnu dvoranu sa 1.500 mjesta.

Hotel Hills, Termal & Spa Resort Sarajevo zauzima oko 35.000 m2, a obuhvata 261 komfornu, sofisticiranu, luksuznu sobu i apartmane, višenamjenski kongresni centar s modernom konferencijskom tehnologijom, termalne toplice, unutrašnje i vanjske bazene, adrenalin park za djecu i odrasle na impresivnih 2.200 m2, dvoranu za vjenčanja, restoran s tradicionalnom bosanskom i internacionalnom kuhinjom. Tu su i atraktivan panoramski Sky Bar restoran i lounge bar na vrhu hotela sa panoramskim pogledom na zelenu okolinu hotela, kao i pogled od 360 stepeni na glavni grad.

Trećeplasirana je rekonstrukcija fojničkog lječilišta Reumal. Nakon što su u 2015. godini završili projekte rekonstrukcije recepcije, konferencijske sale, restorana, i određenog broja soba, lječilište Reumal je i 2016. krenulo u nove investicije. Naime, sredinom prošle godine počela je izgradnja novog zatvorenog bazena, trenutno su u toku završni radovi, a očekuje se da će bazen uskoro biti u funkciji. Više od 50% smještajnog kapaciteta je rekonstruisano, postojeći unutrašnji bazen, takođe, je potpuno obnovljen, kao i tarapeutski blok za elektro-terapije.

Osim toga, u prošloj godini je izgrađen i novi panoramski lift koji će ujedno omogućiti direktan vertikalni pristup novom bazenu. Prema riječima Merside Bureković, PR menadžera lječilišta Reumal, svi radovi koštaće ih ukupno 5 mil KM.

Na četvrtom mjestu je vijest da Ključ dobija sportsko-rekreacioni centar vrijedan 2,4 mil KM. Na ljeto 2017. ova opština trebalo bi da ima jedinstveni turistički kompleks koji će da bude izgrađen tik uz rijeku Sanu. Kompleks City beach imaće otvoreni bazen sa kafe-restoranom, otvorene sportske terene i ostale tematske sadržaje.

City beach
Kako je za eKapiju rekao arhitekta Bojan Šipka, radovi bi trebalo da počnu uskoro. Cjelokupno ulaganje vrijedi 2,4 mil KM, a investotori su Emsud i Jasmin Ljutić koji žive u Lucernu.

- Objekat ce u prvoj fazi biti isključivo sezonskog karaktera, a kasnije povećanjem sadržaja, dijelovi kompleksa će biti u funkciji tokom čitave godine. Projektovan je u skladu sa svim važećim standardima i preporukama za ovu vrstu objekata i samu lokaciju na kojoj se gradi - rekao je Šipka ranije za naš portal.

Eko zona Korićani na Vlašiću vrijedna 4,2 mlrd EUR našla se na petoj poziciji. U cijelom kompleksu predviđena je izgradnja više centara različite namjene - edukacijski, zdravstveni, sportsko-rekreativni i turistički. Eko zona je zamišljena kao mjesto za odmor, liječenje i rehabilitaciju, kao i visinske pripreme sportista i edukaciju u prirodnom ambijentu. Predviđeno je da se realizacija kompletnog projekta odvija fazno, kao i da radove izvode domaće i međunarodne firme.

Kako je početkom februara 2016. rekao za eKapiju Zoran Vujinović, generalni menadžer projekta i direktor firmi Tomix i TLG, za izgradnju Eko zone u selu Korićani nema prepreka, jer su dobili sve potrebne dozvole.

Vijest da je Sarajevo dobilo još jedan hotel unutar Baščaršije, na mjestu Vile Hodžić, zauzela je šesto mjesto naše liste. Riječ je o hotelu koji je rezultat rekonstrukcije privatnog stambenog objekta i koji je, kako su rekli projektanti, dao novu dimenziju ovom dijelu grada. Investitor je Subho Hodžić i firma City One Diamond, a glavni projekat je radio Projektni biro Arhitekt. Hotel ima 12 luksuzno opremljenih soba sa velikim i konfornim kupatilom.

Sedmoplasirani je zabavni park Sunnyland vrijedan više od 15 mil KM. Park je otvoren u septembru prošle godine na Zlatištu iznad Sarajeva, a glavnu atrakciju predstavlja adrenalinski alpine coaster namijenjen za sve generacije. Osim boba na šinama, u zabavnom parku na putu prema Trebeviću, nalaze se i drugi sadržaji za djecu i odrasle, kao što su unutrašnja igraona za djecu sa pratećim sadžajima - mini kino i mini diskoteka, te ugostiteljski objekti i šetnica.

Na osmom mjestu liste eKapije našle su se investicije na Trebeviću. Nakon nekoliko odlaganja revitalizacije Trebevićke žičare i odustajanja glavnog donatora Edmond Ofermana koji je obećao 7,5 mil KM, početak izgradnje žičare je napokon ozvaničen u septembru 2016. Tada su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i predstavnik italijanske firme Leitner, Dominic Bosio, potpisali Ugovor o izradi glavnog projekta, isporuci opreme, montaži i puštanju u pogon žičare.

Hotel Trebević
Žičaru će činiti 33 kabine, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za 7 minuta i 15 sekundi. Za razliku od stare, nova žičara neće stvarati buku i koristiće malo energije.

Takođe, na mjestu nekadašnjeg restorana Vidikovac na Trebeviću, predviđena je izgradnja hotela. Arhitekta Amir Vuk Zec je ovaj objekat osmislio kao nasukani "kruzer" u zelenilu koji bi se sastojao od tri etaže. Činiće ga hotel sa više od 30 soba, restoran, kafe slastičarna, suvenirnica, spa centar, kongresna dvorana, garaža i drugi prateći sadržaji.

- Ovaj 'kruzer' koji se nasukao na vidikovcu nudiće kao i svaki, glavne atrakcije na krovu sa zavodljivim pogledom, a nivo niže biće selektovana ponuda, da bi kabine za spavanje bile nivo niže, a najniže potpalublje za tehničku potporu ovog kompleksa - istakao je Amir Vuk Zec.

Obnovljeni zdravstveno-turistički centar Banja Kulaši koji je otvoren sredinom prošle godine našao se na devetom mjestu. Vlasnik Banje Kulaši Dubravko Zemun prilikom otvaranja centra podsjetio je da je banjski kompleks kupio za 2 mil KM, a da je renoviranje počelo u maju 2015.

- Banja trenutno raspolaže sa smještajnim kapacitetima 110 kreveta, dva bazena i medicinskim dijelom - precizirao je tada Zemun i dodao da je otvaranjem završena prva faza renoviranja, a da će u drugoj fazi uslijediti proširenje hotelskih kapaciteta i izgradnja vanjskog bazena.

Desetu pozicuju naše liste zauzima sarajevski hotel Holiday. Naime, HETA je početkom prošle godine oglasila prodaju ovog hotela, da bi u julu upravljenje nad hotelom preuzela grupacija Europe.

(Foto: holidaysarajevo.ba)
Zatim je obnovljeni hotel Holiday, nekadašnji prepoznatljivi simbol Sarajeva Holiday Inn, u septembru iste godine svečano otvorio Rasim Bajrović, vlasnik Europa grupacije koji je tada potvrdio da će hotel biti najveći kongresni centar u regionu i da će nositi naziv Internacionalni kongresni centar Sarajevo.

- Ovo je hotel sa respektabilnim smještajnim kapacitetom, ima 400 soba, 10 konferencijskih sala kapaciteta 2.500 mjesta. Trenutno zapošljavamo 110 ljudi, a do kraja godine hotel će imati 200 uposlenika – naglasio je tada Bajrović.

Najava da Aquaterm počinje izgradnju kompleksa u Olovu vrijednog 2,8 mil KM našla se na jedanaestom mjestu. Dvanaestu poziciju zauzima hotel Pino Nature na Trebeviću vrijedan 3,5 mil KM. Vijest da biznismen Mirsad Fikić koji živi u Berlinu želi da gradi turistički kompleks u Sarajevu na Zlatištu našla se na trinaestom mjestu naše liste, dok je izgradnja kompleksa Trebinjski vrtovi sunca četrnaestoplasirana na listi eKapije.

Naše čitaoce je takođe zanimalo da Investment Corporation of Dubai planira ulaganja od 300 mil USD u BiH i izgradnju hotela sa pet zvjezdica na Skenderiji, zatim otvaranje hotela President sa 5 zvjezdica u Živinicama, kao i to da umjesto nekadašnje Ruže niče hotel sa pet zvjezdica Mostar Marriott. Vijest da banjalučka firma Ciambella planira izgradnju luksuznog hotela sa pet zvjezdica vrijednog 10 mil KM privukla je veliku pažnju, kao i vijest da Rusi grade hotel u Trebinju vrijedan 4 mil EUR, te da je u Sarajevu otvaren hotel Krone.

Našu listu investicija u oblasti turizma, zabave i rekreacije zatvaraju Hotel Hilton Sarajevo, Turističko-rekreacioni cenatr BK Oaza kod Prijedora, Turistički kompleks Klekovača, izgradnja gondole Jahorina Express i širenje kapaciteta Banje Vrućice.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TURIZMA, ZABAVE i REKREACIJE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji NEKRETNINE, INDUSTRIJA, TRGOVINSKI CENTRI, SPORT, TELEKOMUNIKACIJE i IT, ZDRAVSTVO i POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA?

Firme:
eKapija.com Beograd
BBI d.d. Sarajevo
Vanjskotrgovinska komora BiH/Foreign Trade Chamber of BiH Sarajevo
Buroj Property Development Dubai
Opština Trnovo
Buroj Ozone Sarajevo
Općina Trnovo
Mrkulić Company d.o.o. Sarajevo Hotel Hollywood Sarajevo-Ilidža
TERMALNA RIVIJERA ILIDŽA d.o.o. Sarajevo
Općina Ilidža
Hotel Hills Sarajevo
Lječilište Reumal Fojnica
Općina Ključ
TOMIX d.o.o. Kneževo
TLG d.o.o. Travnik
City One Diamond d.o.o. Sarajevo
PROJEKTNI BIRO ARHITEKT d.o.o. Tuzla
Federalno ministarstvo prostornog uređenja Sarajevo
DUBOS d.o.o. Sarajevo
Sunnyland d.o.o. Istočno Sarajevo
PRODIG d.o.o. Sarajevo
H.M.I. INŽENJERING d.o.o. Sarajevo
Grad Sarajevo
Doppelmayr Seilbahnen GmbH zastupan po CONFIDA CONSULTING d.o.o. Sarajevo
INTERCOM Dr. Leitner S.r.l.
STUDIO ZEC d.o.o. Sarajevo
Zdravstveni-turistički centar Banja Kulaši
Privredna komora RS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Banja Luka
Vlada RS Banja Luka
Heta doo Sarajevo
Holiday Sarajevo HTD Sarajevo
Addiko bank d.d.
Addiko bank (Hypo Alpe-Adria-Bank AG ) Austria
Općinski sud u Sarajevu
EUROPA d.d. Sarajevo
J.U. Aquaterm Olovo
Općina Olovo
RELAX-TOURS d.o.o. Sarajevo
Općina Centar Sarajevo
Sarajevo Inn Grunewald Berlin
CIAMBELLA EXPORT-IMPORT d.o.o. Banja Luka
MOTEL INTERNACIONAL a.d. Banja Luka
Grad Trebinje
Kol d.o.o. Sarajevo
Općina Stari Grad Sarajevo
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Banja Luka
Majnex d.o.o. Pale
ZTC Banja Vrućica Teslić
HOTELI MOSTAR d.d. Mostar
Tagovi:
Hotel Hollywood Sarajevo-Ilidža
Hotel Hills Sarajevo
Lječilište Reumal Fojnica
J.U. Aquaterm Olovo
Hotel Krone
hoteli Mostar
Ciambella Banjaluka
novi hoteli Banjaluka
luksuzni hoteli Banjaluka
Maja Vučković
motel Internacional
gradnja novih hotela Banjaluka
hotel Moskva Trebinje
Slavko Vučurević
hoteli u Trebinju
novi hoteli u Trebinju
hoteli Ilidža
hoteli u Sarajevu
Kol Sarajevo
Fatih Kol
Ibrahim Hadžibajrić
hotel Hilton Sarajevo
gradnja hotela Hilton u Sarajevu
novi hoteli Sarajevo
Zlatko Krainović
zgrada Feroelektra
Dragan Jevtić
Turistički centar Klekovača
Klekovača
kompleks Klekovača
idejno rješenje za kompleks Klekovača
izgradnja Klekovače
ski centar Klekovača
ski kompleks Klekovača
skijalište Klekovača
Majnex Pale
gondola Jahorina Express
Majnex gondola
gradnja gondole Jahorina Express
ZTC Banja Vrućica
Aleksandar Radošević
Banja Vrućica investicije
restoran Kiseljak
renoviranje restorana Kiseljak
sportski tereni u Banji Vrućici
hotel Hercegovina
hotel Kardial
hotel Posavina
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2016
retrospektiva
retrospektiva 2016
retrospektiva turizam
retrospektiva turizam 2016
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.