Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 06.02.2017.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2016 - Investicije u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2016. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru ZDRAVSTVA.

Prethodnu godinu u sektoru zdravstva definitivno su obilježile investicije u Univrzitetki klinički centar Republike Srpske. Naime, početkom januara 2016. otvoreno je Južno krilo UKC RS, što je ujedno i prva pametna zgrada u zdravstvu RS, a nedugo zatim je počela i izgradnja Sjevernog krila. Vrijednost ovih investicija premašuju sumu od 100 mil EUR.

Međutim, nasuprot milionskim investicijama u zdravstvo BiH stoje višemilionski dugovi zdravstvenih ustanova. Iako se pokušavaju iznaći mnoga rješenja, dugovi iz godine u godinu samo rastu.

Ipak, neki pomaci su napravljeni, pa je tako Vlada RS u decembru 2016. usvojila Informaciju o uvođenju trezorskog sistema poslovanja u Fond zdravstvenog osiguranja RS i javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj. Ovim je predviđeno da zdravstveni sistem RS u martu 2017. pređe na trezorski sistem poslovanja, što će donijeti potpunu kontrolu u trošenju novca.

Kako su rekli u Ministarstvu zdravlja RS za eKapiju, cilj im je da uspostave potpunu namjensku kontrolu utroška novca, odnosno da ono što je namijenjeno za liječenje pacijenata za to bude i utrošeno.

- Takav model će zaustaviti da se stvaraju nerealne obaveze. Onaj ko je trošio novac nenamjenski moraće ubuduće da ga troši namjenski – istakli su tada u resornom ministarstvu.

Ovaj sistem poslovanja treba da donese i bolju zdravstvenu uslugu za građane, što bi svakako donijelo i veća ulaganja u izgradnju i modernizaciju zdravstvenih ustanova. Međutim, ono što je primjetno na našoj listi investicija u zdravstvo jeste da nema značajnijih privatnih ulaganja u ovom sektoru.

(Foto: kc-bl.com)
Najveću pažnju naših čitalaca su privukle investicije u Univerzitetki klinički centar u Banjaluci. Glavni grad RS je početkom 2016. dobio prvu pametnu zgradu u zdravstvu otvaranjem Južnog krila UKC RS, te se ova vijest našla na prvom mjestu naše liste.

- Ovo je prva "pametna" zgrada u zdravstvenom sistemu Srpske, po tome što su svi sistemi - telekomunikacija, informatika, grijanje, hlađenje, električna energija i slično kontrolisani s jednog mijesta, čime se obezbijeđuje apsolutna sigurnost za korisnike zgrade i maksimalna ušteda energije - rekao je prilikom otvaranja Južnog krila doktor Zoran Aleksić.

Ukupna veličina objekta Јužnog krila je 12.000 m2, a u njemu su smješteni ambulantni pogoni Oftalmologije i ORL, centralni dio Laboratorije, Gastroenterologija, Neurologija, Onkologija, prijemna neurološka ambulanta, prijemna internistička ambulanta, prijemna onkološka ambulanta, te Kardiologija i sva kardiološka dijagnostika.

Još jedna investicija u UKC RS obilježila je prethodnu godinu, a to je početak izgradnja Sjevernog krila.

- Projekat je vrijedan skoro 84 mil EUR bez PDV-a a ugovorom je predviđeno da bude završen do sredine 2018. godine - rekao je prilikom polaganja kamena temeljca ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić.

Izvođač radova je austrijska kompanija Vamed, a projekat finansira Vlada RS kreditom Evropske investicione banke.

Drugu poziciju zauzela je najava da bi Hadžići mogli dobiti klinički centar vrijedan oko 400 mil USD. Kako je rekao načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, Vlada Kantona Sarajevo i Općina Hadžići potpisali su u avgustu 2016. godine sporazum sa južnokorejskim i katarskim invenstitorima koji su spremni da finansiraju ovaj projekat.

- Formirana je radna grupa, a sada se radi na formiranju firme i pravljenju idejnog projekta - kazao je tada Ejubović.

Savremeni klinički centar za područje Balkana gradio bi se na lokaciji Suhodol, gdje se i nekada nalazila bolnica za plućne bolesti.

Trećeplasirana vijest naše liste je privatizacija Bosnalijeka. Od kada je Vlada FBiH 10. marta 2016. godine donijela Odluku o načinu, odnosno metodi privatizacije državnog kapitala u Bosnalijeku, ova kompanija je izazivala dosta medijske pažnje. Spekulisalo se o mogućim kupcima, kao i o tome da li je cijena dionice koju je odredila Vlada FBiH niska.

(Foto: bosnalijek.ba)
Državni kapital u Bosnalijeku, koji iznosi 19,2558% ukupnih dionica ove kompanije prodat je 6. oktobra za 23,3 mil KM. Prvobitno kupac dijela dionica Bosnalijeka nije bio poznat, ali je Registar vrijednosnih papira objavio podatke o novim dioničarima. Udio Vlade FBiH preuzela je ofšor kompanija KBC Euro Credit sa Malte koja je osnovana 2015. godine.

Niko iz Vlade FBiH, kao ni iz drugih institucija, nije objavio ko je ustvari kupac dijela dionica Bosnalijeka.

Investicije u Banju Slatinu prema interesovanju naših čitala našle su se na četvrtom mjestu liste eKapije. Naime, u krugu Banje Slatina u Laktašima u toku su investicije vrijedne 18 mil KM. Kompleks, ukupne površine 7.059 m2, obuhvataće 6 novih objekata od kojih su četiri smještajna, jedan terapijski i objekat namijenjen za ishranu pacijenata.

Ovom investicijom značajno će se povećati smještajni kapaciteti Zavoda Dr Miroslav Zotović, ali će se stvoriti i mogućnosti za nove usluge, kao što su promocija i unapređenje zdravlja, kardio-respiratorna rehabilitacija i zdravstveni turizam. Takođe, ovo će rezultirati i zapošljavanjem još 50 radnika.

Vijest da RS dobija prvi centar za vantjelesnu oplodnju našla se na petoj poziciji i ona zatvara našu listu investicija u zdravstvo. Centar bi trebalo da u skorijem vremenu zaživi u Univerzitetsko-kliničkom centru RS u Banjaluci, što će biti precizirano donošenjem prvog zakona o vantjelesnoj oplodnji.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je u avgustu 2016. da je važno raditi na kreiranju boljih uslova za reproduktivno zdravlje stanovništva RS, zbog čega se i radi na izradi ovog zakona.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVO i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji NEKRETNINE, INDUSTRIJA, TRGOVINSKI CENTRI, SPORT, TELEKOMUNIKACIJE i IT?


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE