NavMenu

Banjalučki Krajinalijek pred stečajem - Jedan od najvećih dobavljača lijekova u teškom finansijskom stanju

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 16.01.2017. 08:30
Komentari
Podeli
(Foto: EM Karuna/shutterstock.com)
Okružni privredni sud u Banjaluci pokrenuo je prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje postupka stečaja nad preduzećem Krajinalijek Banjaluka.

Za privremenog stečajnog upravnika, koji će izvršiti uvid u poslovne knjige i dokumentaciju Krajinalijeka, te utvrditi da li postoji razlog za otvaranje stečajnog postupka, imenovan je Dosta Baraković iz Gradiške.

Preduzeće Krajinalijek, jedan od najvećih dobavljača lijekova u RS, zapao je u probleme prije nekoliko godina.

Još 2012. društvo je ostvarivalo prihode od prodaje veće od 55 mil KM, da bi u 2013. godini prihodi pali na 34 mil. Dalji pad zabilježen je u 2014. godini na 15,1 mil KM, da bi u 2015. godini prihodi od prodaje iznosili svega 3,9 mil KM.

U nezavisnom revizorskom izvještaju za 2014. godinu konstatuje se da je društvo imalo značajnih problema sa obezbeđenjem likvidnosti. Na dan 31.12.2014.godine kratkoročne obaveze su veće od ukupne tekuće imovine Društva.

- Ove činjenice mogu da ukažu na neizvjesnost u pogledu mogućnosti Društva da nastavi poslovanje u narednom periodu, u skladu sa načelom stalnosti poslovanja - navodi se u izvještaju revizorske kuće Revisio Bijeljina.

Kompanija ima kratkoročne kredite u zemlji u iznosu od 5.993.360 KM, koji se odnose na potraživanja po osnovu ugovora o zajmovima zaključenim sa Marinković commerce d.o.o. Banjaluka.


Revizori navode da su zajmovi dati bez kamate, rokovi vraćanja nisu određeni već se trebaju definisati aneksima ovih ugovora, koji do dana izrade izvještaja (februar 2016. godine) nisu zaključeni.

Na brojnim nekretninama u vlasništvu Društva, koje su prema procjeni ovlašćenog sudskog vještaka procijenjene na vrijednost veću od 10 mil KM, uknjiženo je založno pravo.

Društvo je zapošljavalo 135 radnika 2012. godine, da bi na kraju 2015. godine imalo 51 zaposlenika.

Većinski vlasnik Krajinalijeka je Bosa Marinković sa 67,1% vlasničkog udjela, PREF a.d. Banjaluka posjeduje 5,8%, Fond za restituciju RS 2,9%, itd.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.