Izvor: eKapija | Nedjelja, 15.01.2017.| 20:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Finansiranje izgradnje sportske dvorane u Mostaru preuzeće kanton?

(Foto: melis/shutterstock.com)
Izgradnja sportske dvorane u Mostaru traje već 30 godina. Neslavni rekord bit će još veći jer zbog nepostojanja Gradskog vijeća Mostara ne može biti odobren kredit za ovaj projekt. Zato je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nedavno predložio da umjesto Mostara kredit za ovaj projekt bude realizovan preko kantona, piše Večernji list BiH, prenosi Sa-c.net.

- Pokrenuli smo ovu inicijativu i nadamo se pozitivnom odgovoru. Osim sportske dvorane, dio kreditnoga aranžmana su i sredstva za izgradnju podzemne garaže u Titovoj ulici - rekao je Bešlić.

Ukupna vrijednost ova dva projekta bila bi oko 35 mil KM, a sredstva bi došla iz Razvojne banke Vijeća Europe. Riječ je o kreditima po iznimno povoljnim uvjetima koji se koriste za razvoj lokalnih zajednice.

- Ako kantonalne vlasti pristanu na prijedlog iz Grada Mostara, čeka nas puno posla. Prema našim informacijama, potrebna je godina i pol dana samo kako bismo prikupili svu potrebnu dokumentaciju i došli pred kreditni odbor. Spremni smo krenuti ovim putem jer Gradsko vijeće ćemo čekati još najmanje dvije godine. Nadamo se kako ćemo u kantonu imati partnera za ovu ideju - poručio je mostarski gradonačelnik.

A Hercegovačko-neretvanski kanton je spreman prihvatiti Bešlićev prijedlog. Barem ako je suditi prema izjavama predsjednika Vlade HNK-a Nevenka Hercega. On je rekao kako se već duže vrijeme razmišlja o ovom prijedlogu, te kako ne vidi razloga da se ova priča u konačnici i ne realizuje.

- Završetak sportske dvorane u Mostaru bio bi od velikog značaja za cijeli grad. Sportska dvorana uvelike bi obogatila mostarsku svakodnevicu i stvorila uvjete da se u gradu realiziraju brojni drugi projekti. Ipak, to je još moj osobni stav. Vidjet ćemo uskoro kakvo je raspoloženje u ostatku Vlade HNK-a po tom pitanju - kazao je Herceg za Večernji list, prenosi Sa-c.net.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.