NavMenu

Bimal kupuje fabriku ulja Sunce iz Sombora?

Izvor: Beta Nedjelja, 15.01.2017. 19:53
Komentari
Podeli
(Foto: Bimal grupa)
Kompanija Bimal iz Brčkog namjerava da kupi fabriku ulja Sunce iz Sombora u Srbiji, a po informacijama portala Agrosmart, pregovori uljara su pri kraju, dok konačan ugovor o kupovini još nije potpisan.

Kako se navodi, kompanija Bimal već neko vrijeme koristi pogone za preradu uljarica u Somboru, a namjera je da postane i vlasnik te fabrike.

Kompanija Bimal iz Brčkog je privatizovana 2002. godine, a većinski vlasnik je austrijska firma Seed Oil Holdings, koja je u nju uložila više od 100 mil KM (oko 50 mil EUR).

U Poslovnom sistemu Invej za portal Agrosmart je rečeno da je Sunce i dalje u njihovom vlasništvu, a da je Bimal partner u komercijalnom poslu.

- Jesmo partneri, ali naše je legitimno pravo da ulazimo u partnerske odnose u kojima jedna kompanija daje sirovinu, a druga svoje pogone za proizvodnju - kazali su u Inveju.

Po saznanjima Agrosmarta, na zvaničnoj prezentaciji Inveja, uljara Sunce više ne stoji među članicama tog Poslovnog sistema, za razliku od vrbaškog Vitala, koji je i dalje navedena kao član.

O prodaji somborske uljare već dugo se spekuliše, a prije Bimala u njoj je uljarice prerađivala novobečejska kompanija Žitoprerada.

Sunce je prije deset godina od kompanije Delta kupio Predrag Ranković Peconi, i od tada je fabrika imala nekoliko uspona i padova.

Jedan od načina rješavanja problema u poslovanju bio je izdavanje uljare u zakup, a Invej ima praksu da drugim uljarama ustupa i prerađivačke kapacitete u vrbaskom Vitalu.

Bimalovo ulje može se naći na tržištu regiona, Evropske unije, a predstavnici kompanije izjavljivali su da se u posljednjih nekoliko godina bilježi sve veći izvoz u Tursku i zemlje Bliskog istoka, te da su proizvodi stigli i do Kine i Malezije, navodi Agrosmart.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.