Izvor: B92 | Petak, 13.01.2017.| 11:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Samsung do 2020. pokreće proizvodnju novih baterija - Pune se za 20 min i dovoljne su za 600 km

Samsung je najavio da će do 2020. ponuditi proizvođačima električnih automobila sljedeću, unapređenu generaciju litijum-jonskih pogonskih baterija.

Mala autonomija u vožnji jedna je od glavnih prepreka većoj zastupljenosti električnih vozila u drumskom saobraćaju. Samsung tvrdi da će ovaj problem biti znatno ublažen kada se na tržištu pojave njihove nove pogonske baterije za elektroautomobile.

Kako kažu u toj kompaniji, zahvaljujući novoj tehnologiji, litijum-jonske baterije sljedeće generacije obezbjeđivaće autonomiju od 600 km. Osim toga, uz pomoć brzih punjača baterije će moći da se dopune za oko 20 minuta.

Čak i 80% dopunjenosti baterije garantovaće da električni automobili mogu da pređu 500 km, a vrijeme potrebno za ovu dopunu iznosiće svega nekoliko minuta, odnosno, onoliko, koliko je vozaču na stanici potrebno da izađe iz vozila i uzme kafu za ponijeti.

Nove baterije izrađivaće se u Samsungovoj novoj fabrici u Mađarskoj, u koju je uloženo 357 mil USD. Godišnji kapacitet ovog pogona biće 50.000 kompleta baterija za električna vozila, a kompanija će snabdijevati modele kao što su BMW i3, Tesla Model 3 i Fordovi automobili na struju.

Sljedeća generacija Samsungovih pogonskih baterija za elektroautomobile pojaviće se na tržištu do kraja ove dekade.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.