Izvor: Blic | Petak, 13.01.2017.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dva slova Crnoj Gori donose milione evra godišnje - Više od 99% .me domena registrovano u inostranstvu

(Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Mala zemlja, sa svega nešto više od 600.000 stanovnika, dobila je prije deset godina jednu od najatraktivnijih ekstenzija domena na svijetu sa više od milion registrovanih domena, skoro duplo više nego što je stanovnika.

Pošto ".me" na engleskom znači "mene" ili "ja", spisak mogućnosti bio je nepregledan, pa su nazivi domeni poput kiss.me, follow.me i sličnih dostizali ogromne cifre. I mnogi svjetski brendovi uveli su tu ekstenziju, uključujući WordPress, Facebook i PayPal.

Gotovo svaka država ima jedinstvenu ekstenziju domena, tzv. najviši internet domen državnih kodova (ccTLD, country code top-level domain). Tako, na primjer, Srbija ima .rs, Kanada ima .ca, Velika Britanija .uk, a Danska .dk.

Prije nego što je na referendumu donijeta odluka o nezavisnosti, Crna Gora je koristila ekstenziju domena cg.yu. Poslije otcjepljenja od Jugoslavije 2003. Crnoj Gori je dodijeljena ekstenzija .cs, ali ona nikada nije zaživjela.

Nakon referenduma, vlada Crne Gore je 2007. raspisala zahtjev za ponudu, a pobijedila je crnogorska kompanija doMEn Ltd, sa zajedničkim ulaganjem kompanija GoDaddy.com, Afilias Limited i ME-net, Ltd. Kompanija je zaključila petogodišnji ugovor s vladom o korišćenju ovog domena, ali je ugovor produžen za još deset godina, do 2023.

Marta 2016. ekstenzija .me zabilježila je više od milion registracija naziva domena, više nego registrovani ccTLD Hongkonga, Irske i Singapura zajedno.

(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore MONSTAT, ukupna vrijednost izvoza zemlje u 2015. iznosila je 317,2 mil EUR, dok je prema riječima Predraga Lešića, glavnog izvršnog direktora registra .me ukupan prihod od imena domena sa ekstenzijom .me u 2015. iznosio 6,5 mil EUR.

On kaže da prihodi od naziva imena domena zapravo pripadaju kategoriji prihoda od telekomunikacija, ali da je u ovom trenutku više od 99% .me domena registrovano izvan zemlje. U suštini, .me je zaslužan za nešto više od 2% ukupnog izvoza.

Veliki udio .me registracija nalazi se u vlasništvu fizičkih i pravnih lica iz SAD i Kine. Izvan Crne Gore je i najviše provajdera usluga: oni u SAD i Kini čine 76,45% svih .me imena domena registrovanih počev od trećeg kvartala 2016.

Crna Gora ne samo da je dobila digitalni proizvod tražen širom svijeta, već ga je u značajnoj mjeri unovčila u korist lokalne privrede. Primjera radi, u okviru programa za korporativnu društvenu odgovornost Domain.me, od 2013. organizuje konferenciju Spark.me u Budvi.

Konferencija privlači učesnike iz svih sektora tehnološke industrije, pa je tako ugostila Meta Malenvega (tvorca WordPress), Petera Sundea Komisopija (suosnivača Pirate Bay) i Kristofera Fabijana (susosnivača i jednog od lidera Unicefovog Sektora za inovacije, koga je magazin Time stavio na listu 100 najuticajnijih ljudi 2013. godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.