Izvor: Indikator | Četvrtak, 12.01.2017.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na pruge u BiH stigao prvi strani privatni kargo prevoznik - Hrvatski PPD Transport sarađuje sa entitetskim željeznicama

(Foto: J5M/shutterstock.com)
PPD Transport, prvi hrvatski privatni željeznički kargo prevoznik, u noći s ponedjeljka na utorak, prevezao je svoj prvi voz u Bosnu i Hercegovinu. To je prvi put da jedan privatni prevoznik strane zemlje vozi prugama Bosne i Hercegovine, ističe se u priopćenju iz PPD Transporta.

Voz je prevozio ugljen iz Ostrave u Republici Češkoj za tvornicu GIKIL u Lukavcu u Bosni i Hercegovini.

- Nakon dugih pregovora i dokazivanja primijenjenih sigurnosnih normi u skladu s EU standardima, PPD Transport je prije dva mjeseca potpisao ugovore o saradnji s obje željezničke Uprave na području Bosne i Hercegovine – Željeznicom Republike Srpske i Željeznicom Federacije Bosne i Hercegovine, čime je omogućen historijski trenutak za obje zemlje i sve tri kompanije - stoji u priopćenju.

Prije nešto više od dvije godine PPD Transport postao je prva privatna hrvatska firma koja je počela saobraćati na otvorenom tržištu teretnog željezničkog transporta nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Iz kompanije najavljuju kako je u planu nabava dodatnih Siemens Vectron električnih lokomotiva, "najsavremenijih i najsnažnijih lokomotiva na evropskim prugama", te zapošljavanje novih radnika u Hrvatskoj.

PPD Transport je članica Energia Naturalis (ENNA) u vlasništvu Pavla Vujnovca, krovne firme njegovog poslovnog carstva koje obuhvata ukupno 20 firmi od kojih je najveće i najpoznatije Prvo plinarsko društvo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.