NavMenu

Centar Skenderija sve posjećeniji - Privredni grad prilika mladima da pokrenu biznis

Izvor: Dnevni avaz Srijeda, 11.01.2017. 10:17
Komentari
Podeli
Centar Skenderija posljednjih mjeseci doživljava istinski preporod zahvaljujući dobroj poslovnoj politici mladog menadžmenta. Dom mladih redovno je pun, sve je više sajmova u dvoranama, a mnogo bolja situacija je i u Privrednom gradu, koji je donedavno bio skoro pust.

Ekipa Avaza u ponedjeljak, 9. januara, je posjetila Privredni grad, gdje je trenutno od 274 poslovna prostora zauzeto njih 210. U ovom centru posjetiocima se nude različite usluge i robe u radnjama s kompjuterskom opremom, ribomaterijalom, a tu su i kopirnice, galerije, butici...

Da bi Privredni grad radio punim kapacitetom, direktor Skenderije Amer Kapo preostala 64 poslovna prostora odlučio je dati mladima.

- Mladi do 30 godina mogu unajmiti prostor po cijeni od 3 KM po kvadratu, plus troškovi režija. Za prva tri mjeseca rada za kiriju trebaju izdvojiti samo marku po kvadratu. Svi mladi mogu se prijaviti u Skenderiji, mogu otvoriti trgovinu, kancelariju ili nešto drugo što im je potrebno za njihov biznis - ističe Kapo.

Zbog dobrih uvjeta poslovanja i povoljne cijene kirije u Privrednom gradu, firma Dess otvorila je fabriku šivenja radnih uniformi.

(Foto: Ursa Major/shutterstock.com)
- U januaru prošle godine imali smo samo jednog zaposlenog, a sada već imamo 18 radnika. Ali bitno je reći da zapošljavamo 13 osoba s invaliditetom. To su uglavnom gluhonijemi, a zaposleni su na poslovima šivenja - rekla je za Avaz direktorica Ida Pojata.


Ima potencijala

Uvjetima i sve većom posjećenošću u Privrednom gradu zadovoljna je i Tina Čengić, vlasnica frizerskog salona.

- Mnogo smo uložili i vjerujemo da će Skenderija ponovo biti puna, ima potencijala. To potvrđuje i pozitivna klima u Privrednom gradu, ali i potezi menadžmenta. Dok je trajala obnova platoa, na primjer, nama su umanjili kiriju za 50%, što dovoljno govori o njihovoj osjetljivosti - kazala je Čengić.

Obnova fasade

- Prvi sajmovi u ovoj godini planirani su za mart, april i maj. Prvi će biti sajam namještaja u martu, a u Skenderiju vraćamo i sajam automobila, koji će biti u maju. Zbog snijega je obustavljena obnova platoa, a ostali su još neki sitni radovi. Ove godine planiramo i vanjsko uređenje Centra, odnosno obnovu fasade - ističe Kapo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.