NavMenu

Euro-Asfalt realizuje milionske poslove u Sloveniji, Njemačkoj i Crnoj Gori - Moguć posao u Češkoj vrijedan 200 mil EUR

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 09.01.2017. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: wellphoto/shutterstock.com)
Generalni direktor kompanije Euro-Asflt Hamed Ramić u razgovoru za Fenu govori o značajnijim aktivnostima i poslovima koji su obilježili prošlu i planovima za ovu poslovnu godinu, te o perspektivama građevinske industrije u BiH.

- U ljeto prošle godine potpisali smo ugovor u konzorciju s austrijskim Strabagom na trasi Koridora Vc za gradnju dionice kod Zenice vrijedan nešto više od 200 mil KM. Dobili smo vrijedne ugovore u Sloveniji, Njemačkoj i Crnoj Gori, čija je ukupna vrijednost oko 200 mil KM. Također smo potpisali i nekoliko manjih ugovora, pojedinačnih vrijednosti do 20 mil KM. Svi ti ugovori su nam pomogli da kompenziramo manjak poslova i prihoda u prethodne dvije godine - kazao je Ramić.

Govoreći o projektima na kojima je Euro-Asfalt angažiran izvan BiH, Ramić je kazao da trenutno u Sloveniji imaju posao vrijedan 110 mil KM.

- U Crnoj Gori smo prije mjesec dana potpisali ugovor vrijedan 82 mil KM i u Njemačkoj realiziramo posao vrijedan oko 10 mil EUR. Prošli smo pretkvalifikaciju na tenderu u Češkoj, vrijednom oko 200 mil EUR. Bilo bi odlično za nas sve da dobijemo taj posao, ali ako se to i ne desi, ta zemlja nam ostaje vrlo zanimljiva kao tržište - dodao je Ramić.

Po njegovim riječima, do usporavanja gradnje autoputa na Koridoru Vc je došlo u posljednje dvije godine nakon zamaha koji su imali ranije i to se naravno odražava na građevinski sektor.

- Brojne kompanije u našoj zemlji su se, računajući da će se prvobitni zamah održati, zadužile kod komercijalnih banaka visokim kreditima za nabavku opreme koju nisu imale priliku ni pustiti u pogon i danas propadaju. Spas za kompletnu građevinsku operativu, ukoliko ovaj zastoj potraje, a iskreno se nadam da neće, jeste u visokogradnji, u projektima utopljavanja zgrada... - dodao je Ramić.


Naveo je da je trenutno na gradilištima u zemlji i na tri gradilišta u inostranstvu imaju angažirano gotovo 600 radnika, te da su raspisali i oglas za prijem novih uposlenika za gradilište u Njemačkoj.

Što se tiče dinamike radova na dionici južne longitudinale u Sarajevu, Ramić je kazao da građevinari i poljoprivrednici imaju jednu veliku sličnost - i jednima i drugima posao umnogome zavisi od vremenskih prilika.

- Na trasi postoje određeni problemi s imovinsko-pravnim odnosima koji se rješavaju "u hodu". Nadamo se da, barem u dijelu posla koji ovisi direktno o nama, neće biti zastoja. Mi smo sve svoje poslove, kada je ovisilo samo o nama, završavali nerijetko i prije rokova predviđenih ugovorima. Ukoliko zima i padavine budu onakve kako najavljuju meteorolozi, moguće je i da bude manjih kašnjenja. Vidjet ćemo - kazao je Ramić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.