Izvor: eKapija | Petak, 06.01.2017.| 10:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bolje zdravstvene usluge za građane RS - Trezorski sistem poslovanja donosi bolju kontrolu trošenja novca u zdravstvu

(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Vlada RS je sredinom decembra usvojila Informaciju Radne grupe za zdravstveni sistem o uvođenju trezorskog sistema poslovanja u Fond zdravstvenog osiguranja RS i javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Trezorski sistem poslovanja podrazumijeva bolju kontrolu trošenja novca u zdravstvu. Obaveze za funkcionisanje zdravstvenih ustanova u potpunosti preuzimaju njihovi osnivači - opštine za domove zdravlja, a Ministarstvo zdravlja za bolnice. Ovo podrazumjeva da će se i sve nabavke, kao i plaćanja, vršiti preko osnivača.

Član Udruženja ekonomista RS – SWOT Predrag Duduković kaže za eKapiju da je najveći značaj trezorskog sistema poslovanja u tome što bi trebalo da dovede do stabilizacije prilika u zdravstvu koje su trenutno vrlo loše, s obzirom na to da je dug daleko veći od milijardu maraka.

- Dosadašnji sistem pokazao je velike manjkavosti, prvenstveno mislim na nenamjensko trošenje novca. Rok za uvođenje trezorskog poslovanja je kraj marta, međutim, smatram da će do tada ovaj proces sigurno započeti, ali teško da će biti u potpunosti završen – ističe Duduković.

Iz Ministarstva zdravlja RS kažu za eKapiju da se proces uvođenja trezorskog načina poslovanja u primarnu zdravstvenu zaštitu odvija u skladu sa dinamikom koja je ranije dogovorena. Dodaju da ministarstva zdravlja i finansija RS, u saradnji sa Svjetskom bankom i USAID-om, analiziraju način uvođenja domova zdravlja u trezorski sistem poslovanja.

(Foto: Gergely Zsolnai/shutterstock.com)
- Cilj nam je da uspostavimo potpunu namjensku kontrolu utroška novca, odnosno da ono što je namijenjeno za liječenje pacijenata za to bude i utrošeno. Takav model će zaustaviti da se stvaraju nerealne obaveze. Onaj ko je trošio novac nenamjenski moraće ubuduće da ga troši namjenski – istakli su iz resornog ministarstva.

Bolje zdravstvene usluge za građane

- Za zdravstvene ustanove ova mjera bi trebalo da znači bolje uslove rada s jedne strane, a s druge strane veću odgovornost zaposlenih, dok će građanima omogućiti bolju zdravstvenu uslugu. Ostaje jedino ovoreno pitanje duga domova zdravlja, jer bi ovi dugovi trebalo da pređu u obavezu opština, zbog čega ovakav sistem poslovanja ima otpor od određenih lokalnih zajednica – ističe Predrag Duduković iz SWOT-a.

Iz Ministarstva zdravlja RS kažu da postoji i bojazan pojedinih direktora domova zdravlja da će novac trošiti opštinske vlasti. Dodaju da je ovo potpuno neopravdano. Naime, kako kažu, uvođenje trezorskog načina poslovanja znači uspostavljanje bolje kontrole trošenja novca, racionalnije planiranje poslovanja iz ugla rukovodstva zdravstvenih ustanova, kao i isključivo namjensko trošenje novca sa odvojene budžetske pozicije.

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS opredijeljeno je da se uvede bolja kontrola i racionalizacija trošenja sredstava u zdravstvenom sistemu s ciljem da se prvenstveno pacijentima obezbijedi kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita – dodaju iz ovog ministarstva.

Rok za uvođenje trezorskog poslovanja u zdravstvo RS je do kraja marta 2017. Do tada je neophodno da se izmjene određeni akati koji će omogućiti ovakav način poslovanja, kao i da osnivač preuzme zdravstvene ustanove. Takođe, nužno je i restruktuiranje postojećeg duga.

Slobodana Šubara

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.