Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.01.2017.| 10:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PAMTIĆU U 2016: Sanela Pašić

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Sanela Pašić
Sanela Pašić
Predsjednica Uprave Addiko Bank u BiH Sanela Pašić posjeduje višegodišnje iskustvo u finansijskom sektoru.

Prethodno je bila angažovana u Upravi Raiffeisen Bank BiH u kojoj je od 2010. godine obavljala dužnost članice Uprave, nadležna za rizik i finansije, a kasnije je bila i zamjenica direktora.

Karijeru je započela 1998. kada se pridružila timu International Finance Corporation, grupaciji Svjetske banke. U posljednjih 14 godina bila je na vodećim menadžerskim pozicijama u nekoliko banaka u BiH. Diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Pitali smo Sanelu Pašić šta je po njenom mišljenju obilježilo 2016. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Prva asocijacija je pobjeda Donalda Trampa na američkim izborima. Ovogodišnju kampanju su pratila čak i djeca, i svi imaju neko mišljenje o ovoj temi. Stavovi su podijeljeni, a Trampovu pobjedu vidim kao događaj godine jer će učiniti da svijet kakvim ga znamo više ne bude isti.

PROMAŠAJ GODINE

- Labuđe jezero na ledu u izvedbi Ruskog državnog baleta iz Sankt Peterburga je trebalo da bude spektakl u Sarajevu za koji se tražila karta više, no odgođen je iz tehničkih razloga - nedostatka vode i loše koordinacije u toj situaciji. Iznosim ovo kao primjer promašaja godine, jer oslikava i generalizuje trenutnu situaciju, kao i odnose prema projektima.

LIČNOST GODINE

- Smatram da su najveći ambasadori neke države njeni umjetnici, sportisti, naučnici. Izdvojiću našeg najboljeg atletičara Amela Tuku koji je izabran i za sportistu 2016. godine Bosne i Hercegovine po izboru Olimpijskog komiteta BiH.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Podnošenje aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji jer naša zemlja tamo pripada.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Neizvjesnost oko funkcionisanja mehanizma koordinacije između različitih nivoa vlasti, a u vezi sa putem BiH ka EU i veliki posao koji je pred vlastima na tom putu.

ŠTA OČEKUJETE U 2017. GODINI?

- Očekujem da se nastavi kreiranje optimalnije poslovne klime u Bosni i Hercegovini jer, nažalost, i dalje čekamo da ekonomija bude prioritet svih političkih opcija u našoj zemlji. Očekujem taj zaokret.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.