NavMenu

U Sarajevskom kantonu u 2016. otvoreno 60% više firmi

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.01.2017. 10:25
Komentari
Podeli
(Foto: Bloomua/shutterstock.com)
U proteklom periodu došlo je do određenih pozitivnih pomaka u Kantonu Sarajevo. Naime, kroz Projekt poboljšanja lokalnog okruženja za investicije - LIFE, koji implementira grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, KS je polučio zavidne rezultate koji se mjere direktnim koristima za privatni sektor.

Svoj doprinos projektu LIFE dala je i Privredna komora Kantona Sarajevo koja je na najneposredniji način omogućila privrednicima da daju konkretne prijedloge na posebno organiziranim fokus grupama, izjavio je za Fenu direktor Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Muamer Mahmutović.

- Rezultat toga je, osim ostalog, da danas imamo smanjenje administrativnih i sudskih taksi u KS, kao i drugih izdvajanja koja su privrednicima predstavljala opterećenje. Da su ove mjere dale rezultate govori i broj novoosnovanih firmi u Kantonu Sarajevo koji je, prema raspoloživim podacima, u decembru prošle godine iznosio 775, što je za oko 60% više nego u 2015. godini - rekao je Mahmutović.


Što se tiče smanjenja ostalih fiskalnih i parafiskalnih nameta, odnosno prijedloga koji su prezentirani javnosti, kako je rekao, nikako da ugledaju "svjetlo dana".

Dodao je da je glavni zadatak PKKS-a i u 2017. puna podrška privredi u iznalaženju rješenja za probleme sa kojima se susreće poslovni sektor, kao i nastavak aktivnosti na predlaganju mjera za unapređenje u sektoru fiskalne i investicione politike, te smanjenja nelikvidnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.