NavMenu

Vlada Srbije za Dunav osiguranje traži 110 mil EUR - Kompaniji vrijednost obara preveliki broj zaposlenih

Izvor: Blic Srijeda, 04.01.2017. 11:24
Komentari
Podeli
Vlada Srbije definisala je okvirnu cijenu za privatizaciju Dunav osiguranja od 110 mil EUR, piše list Blic i dodaje da upućeni smatraju da će, ukoliko se odluči na prodaju, moći da dobije maksimalno 60 mil EUR.

Naime, kod procjene vrijednosti osiguravajućih kuća primjenjuju se evropski standardi po kojima se na osnovu visine premija osiguranja definiše i broj zaposlenih i niz drugih parametara. Po tom osnovu, Dunav ima dva puta više zaposlenih nego što je optimalno, što mu znatno umanjuje tržišnu vrijednost.

Na ovakve anomalije upozorila je i poznata revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC), koja je na zahtjev Ministarstva finansija snimila stanje u ovoj kompaniji, i to na dan 31. decembra 2015. godine.

Radna verzija njihove "dijagnostike" dostavljena je menadžmentu i Vladi Srbije, piše Blic i dodaje da je tim sa stanjem upoznat i MMF, koji je tražio da to do kraja novembra uradi nezavisna revizorska kuća kako bi se definisala strategija privatizacije, uz uslov da se prodaja završi do kraja 2017. godine.

Vlada, međutim, vrednovanje Dunav osiguranja zasniva na znatno boljim poslovnim rezultatima nego prethodnih godina, što je konstatovala i revizorska kuća.

Prema tim podacima, Dunav osiguranje je od gubitka u 2014. godini od tri milijarde dinara (24,3 mil EUR), u 2015. imalo dobitak od 1,1 milijardu (8,94 mil EUR). Povećana je i vrijednost aktive za 10,9%. To, kao i razgranata mreža i imovina kompanije, po procjeni Vlade, donosi vrijednost kompanije između 100 i 120 mil EUR, objašnjava izvor Blica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.