Izvor: Blic | Srijeda, 04.01.2017.| 11:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada Srbije za Dunav osiguranje traži 110 mil EUR - Kompaniji vrijednost obara preveliki broj zaposlenih

Vlada Srbije definisala je okvirnu cijenu za privatizaciju Dunav osiguranja od 110 mil EUR, piše list Blic i dodaje da upućeni smatraju da će, ukoliko se odluči na prodaju, moći da dobije maksimalno 60 mil EUR.

Naime, kod procjene vrijednosti osiguravajućih kuća primjenjuju se evropski standardi po kojima se na osnovu visine premija osiguranja definiše i broj zaposlenih i niz drugih parametara. Po tom osnovu, Dunav ima dva puta više zaposlenih nego što je optimalno, što mu znatno umanjuje tržišnu vrijednost.

Na ovakve anomalije upozorila je i poznata revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC), koja je na zahtjev Ministarstva finansija snimila stanje u ovoj kompaniji, i to na dan 31. decembra 2015. godine.

Radna verzija njihove "dijagnostike" dostavljena je menadžmentu i Vladi Srbije, piše Blic i dodaje da je tim sa stanjem upoznat i MMF, koji je tražio da to do kraja novembra uradi nezavisna revizorska kuća kako bi se definisala strategija privatizacije, uz uslov da se prodaja završi do kraja 2017. godine.

Vlada, međutim, vrednovanje Dunav osiguranja zasniva na znatno boljim poslovnim rezultatima nego prethodnih godina, što je konstatovala i revizorska kuća.

Prema tim podacima, Dunav osiguranje je od gubitka u 2014. godini od tri milijarde dinara (24,3 mil EUR), u 2015. imalo dobitak od 1,1 milijardu (8,94 mil EUR). Povećana je i vrijednost aktive za 10,9%. To, kao i razgranata mreža i imovina kompanije, po procjeni Vlade, donosi vrijednost kompanije između 100 i 120 mil EUR, objašnjava izvor Blica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.