NavMenu

Banjalučka berza može da ima samo jednog vlasnika

Izvor: Indikator Utorak, 03.01.2017. 15:15
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Vlasnik Banjalučke berze sada može biti samo jedno lice, čak i fizičko i imati mnogo više od, dosadašnjih, maksimalnih, 20% akcija – tako je određeno usvojenim izmjenama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti. Time se uvodi mogućnost upravljačkog monopola koji može ugroziti postojanje berze.

Naveli su to u pismu upućenom na adresu Narodne skupštine direktor Berze i predsjednik Upravnog odbora. Pismo, koje je u posjedu ATV-a, poslato je dva dana prije usvajanja izmjena spornog zakona.

- Vezivanje sudbine Banjalučke berze za jedno fizičko ili pravno lice može dovesti u pitanje nastavak finansiranja budžeta Republike Srpske emisijama obveznica i trezorskih zapisa, kao i sekundarno trgovanje obveznicama i akcijama - navedeno je u pismu.

U pismu su kritikovali slanje zakona u parlament po hitnoj proceduri, a od Skupštine su tražili da ga vrati u redovnu proceduru što se na kraju nije desilo. Ekonomisti daju plastičan primjer – da su izmjene zakona bile na snazi u vrijeme propadanja Bobar i Banke Srpske, a da su oni bili većinski akcionar berze, berza bi definitivno doživjela krah.

- Važnije je pitanje koliki je rizik svih onih koji se na berzi pojavljuju, a ako bi to bio privatni biznis jednog lica pa možda i stranca kako je ovim izmjenama predviđeno da je moguće bojim se da na tu berzu ja sigurno ne bih otišao ni da kupim ni da prodam neke akcije - rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

U pismu u kojem su pokušali da apeluju na poslanike, a koje očigledno nikog nije interesovalo, direktor Berze tvrdi da postoje primjeri u okruženju gdje je poslovanje berzi dovedeno u pitanje postojanjem upravljačkog monopola od jednog vlasnika.

Takav je slučaj, na primjer, sa Montenegro berzom. U većinskom je vlasništvu Atlas grupe koja je u finansijskim problemima pa bi lako moglo da se desi da sa sobom povuče i berzu. Kad je tačka bila na dnevnom redu, u skupštini je pričao jedino ministar, za raspravu se niko nije javio.

- Odredbe zakona koje uslovljavaju disperziju vlasništva berze na najmanje pet akcionara su nakon više od decenije prevaziđene. Posebno imajući u vidu da ovakva ograničenja ne poznaje ni jednu od relevantnih direktiva EU niti postoji uporedno pravo poslovanja iz okruženja - rekao ministar finansija u Vladi RS Zoran Tegeltija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.