Izvor: Glas Srpske | Petak, 30.12.2016.| 14:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kosmos završio burnu 2015. sa minusom od 7 mil KM

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je negativno mišljenje banjalučkom preduzeću Kosmos u dijelu koji se odnosi na poštivanje propisa i akata, ali su se revizori uzdržavali od davanja mišljenja kada je riječ o finansijskoj disciplini.

Kosmos je, prema navodima iz izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja za 2015, u minusu od 7 mil KM, ali revizori su naglasili da nisu bili u mogućnosti da prisustvuju popisu imovine i obaveza, te se nisu mogli uvjeriti da je iskazano stanje u knjigama rezultat stvarnog stanja. Negativno mišljenje ovoj firmi je dato nakon što je otkriveno da u preduzeću ne postoje brojna interna akta koja regulišu, između ostalog, prava na korišćenje reprezentacije, isplatu dnevnica, kao i na priznavanje troškova korišćenja mobilnih telefona.

Direktor preduzeća Dušan Vještica, koji je polovinom 2015. godine preuzeo tu dužnosti, kaže da su godinu obilježili štrajkovi radnika koji, kako je rekao, ni drugima u rukovodstvu nisu dozvoljavali da rade svoj posao.

- Smatram da ta godina, koja je bila puna štrajkova, javnog protesta, blokada i čupanja kablova iz računara i drugog, ne može biti relevantna za razmatranje. Od kada sam došao, urađen je set internih akata s ciljem poboljšanja situacije, a donesen je i trogodišnji plan poslovanja da bi preduzeće čvrsto stalo na noge - rekao je Vještica.

Rukovodstvo Kosmosa, koji je u državnom vlasništvu, donijelo je u dogovoru sa Vladom RS sredinom juna odluku o ulasku u restrukturisanje s ciljem namirenja potraživanja da bi firma izbjegla stečaj i postala likvidna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.