NavMenu

U Tursku za pola godine plasirano više od 6.000 tona mesa - Kvota za izvoz će biti stalna

Izvor: Capital Petak, 30.12.2016. 08:32
Komentari
Podeli
(Foto: yamix/shutterstock.com)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je za šest mjeseci 2016. godine iz BiH u Tursku izvezeno 6.100 tona iskoštenog mesa, odnosno u bruto iznosu 14.000 tona, vrijednosti 70 mil KM.

Šarović je rekao da je od ukupne količine izvezenog mesa u Tursku dvije trećine porijeklom iz Republike Srpske, a jedna trećina sa teritorije Federacije BiH.

- Taj je izvoz najviše ostvaren sa područja Semberije, Posavine i prostora Gradiške, odnosno Kozarske Dubice - naveo je Šarović.

On je istakao da su ostvareni značajni benefiti kako za stočarski sektor, tako i za neke druge institucije, službe, aerodrome, industriju mesa, prerađivački i uslužni sektor.

Šarović je naveo da je sva količina mesa porijeklom iz BiH u skladu sa dogovorom sa turskom Vladom.

- Ovaj aranžman je za razliku od 2015. godine prošao bez bilo kakvih incedenata ili zloupotreba, što je znak da je sistem unaprijeđen i da je poboljšan u odnosu na predhodnu godini kada smo došli u priliku da izgubimo ovaj značajan izvozni posao za BiH - naglasio je Šarović.

On je napomenuo da je ovaj put bio jedan isporučilac i da je aranžman realizovan preko Aerodroma Tuzla.

- Moguće je da u narednoj godini bude i drugačiji način transporta, ali to zavisi od Evropske komisije, ako bude dozvolila prevoz drumskim putem - rekao je Šarović.

On je naveo da je prije nekoliko dana boravio u Turskoj i da su izvršene odgovarajuće pripreme za novi posao u 2017. godini u najmanje dosadašnjoj, a vjerovatno i u većoj količini.


- O tome je postignuta puna saglasnost sa ministrima u Vladi Turske - rekao je Šarović.

On kaže da se očekuje novi tender vjerovatno u drugoj polovini 2017. godine, odnosno nekoliko mjeseci prije nego što je to bilo u aranžmanu za 2016. godinu.

- U završnoj fazi su pregovori sa turskom stranom oko izmjene i dopune Sporazuma o slobodnoj trgovini kojim je predviđeno da kvota za izvoz mesa u Tursku bude stalna, a ne godišnja na osnovu jednostrane odluke turske Vlade, što će biti značajno unapređenje, garancija i bezbjednost stočarskom sektoru u BiH da može dugoročno da planira ovaj posao - rekao je Šarović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.