NavMenu

BiH najviše izvozila sjedala, drvo i obuću - Najveću vrijednost ostvario drvoprerađivački sektor

Izvor: biznis.ba Četvrtak, 29.12.2016. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Podaci VTKBiH i Agencije za statistiku o izvozu u proteklih jedanaest mjeseci se razlikuju, ali i jedni i drugi govore da je izvoz povećan.

U jedanaest mjeseci ove godine ostvaren je izvoz od 8,9 mlrd KM, što predstavlja povećanje od 4,92 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Podaci su ovo Vanjskotrgovinske komore BiH koji kažu još i da je najviše ostvareno izvoza u zemlje Evropske unije, gdje je na prvom mjestu Njemačka sa ostvarenom vrijednošću izvoza od 1,38 milijardi, zatim Italija 1,04 milijarde, pa slijedi Hrvatska na čije tržište je izvezen 918,81 mil KM, dok je na četvrtom mjestu Srbija, na čije tržište je iz BiH otišlo robe vrijedne 790,41 mil KM.

Najveći rast, prema ovim podacima, zabilježile su tarife: sjedala (609,60 mil KM), drvo obrađeno po dužini (315,73 mil KM), obuća sa vanjskim đonom od gume (307,91 mil KM), električna energija (279,60 mil KM), te ostali namještaj i njegovi dijelovi (272,17 mil KM).

- Posmatrajući strukturu izvoza po sektorima privrede, najvišu ostvarenu vrijednost izvoza ostvario je drvoprerađivački sektor sa oko 1,88 mlrd KM, a ovaj sektor zabilježio je i povećanje izvoza u odnosu na isti period prethodne godine u iznosu od 7,34 posto. Najviše procentualno povećanje izvoza u poređenju sa 11 mjeseci prethodne godine ostvareno je u agroindustrijskom sektoru 15,57 posto, zatim u hemijskoj industriji 9,67, namjenskoj 5,43 posto. Svi sektori su zabilježili blagi porast izvoza osim izvoza mineralnih goriva i električne energije, te izvoz ruda, metala i ostalih proizvoda - kazala je Belma Hasić iz Sektora za makroekonomski sistem VTKBiH.

(Foto: YIFANG NIE/shutterstock.com)
Analizirajući grupe proizvoda, proizvodi životinjskog porijekla (meso, ribe i mlijeko) imali su manje izvoza za 6,78 posto u odnosu na prošlu godinu, sektor voća i povrća je zabilježio rast od 18,20 posto, šećer i proizvodi od šećera također su rasli za 58,06, namještaj, posteljina i madraci za 9,34, a oružje i municija za 16,51 posto.


Međutim, podaci Agencije za statistiku BiH malo se razlikuju i prema njima za jedanaest mjeseci ove godine ostvaren je izvoz vrijedan 8,58 mlrd KM, dok je uvoz iznosio 14,64 mlrd KM, što je više za 0,5 posto.

- Izvoz u zemlje CEFTA je veći za 3% nego u istom periodu 2015. godine, dok je uvoz u zemlje ove zone slobodne trgovine povećan za 4,5 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA iznosi 67,4 posto. Izvoz u zemlje EU je veći za 3,7 posto nego u istom periodu 2015. godine - saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Rekordan izvoz je BiH ostvarila u novembru, kada je on iznosio 891,4 mil KM, što je 16,6 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.