NavMenu

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period 31.03.08 - 04.04.2008. godine

Izvor: Advantis Broker Subota, 05.04.2008. 10:15
Komentari
Podeli

Protekla sedmica na Banjalučkoj berzi nije nam ponudila većih zanimljivosti, ali isto tako nije došlo ni do značajnijih kretanja vrijednosti u jednom ili drugom smjeru. Vrijednost likvidnijih akcija kao i indeksa uglavnom je oscilirala u uskom intervalu u odnosu na vrijednosti dostignute tokom prethodne sedmice, što je dovelo do cjenovne stabilizacije, ali i nešto veće potpore na strani tražnje. Prvog dana ovosedmičnog trgovanja jačanje vrijednosti indeksa bilo je praćeno i nešto izdašnijim prometom koji je, kako se bližio kraj sedmice, postepeno slabio, da bi poslednjeg dana zabilježio vrijednost od preko 2,7 miliona KM, zahvaljujući prvenstveno blok transakciji akcijama Bobar banke Banja Luka (BLSE:BBRB-R-B). Oni najoptimističniji ulagači pred sam kraj sedmice pokazali su nešto veći interes kada su u pitanju akcije fondova, inicirajući na taj način blagi rast nijovih cijena, što se odrazilo i na vrijednost FIRS-a koji je jedini među indeksima zaključio ovosedmično trgovanje u pozitivnom teritoriju, ojačavši za 2,27%. U nešto nepovoljnijoj poziciji tokom sedmice našle su se akcije komapanija iz sektora elektroprivrede, tako da je ERS10 oslabio za 1,38%, dok se BIRS spustio na nivo od 2.088 indeksnih poena, izgubivši tako 1,76% od svoje vrijednosti. Ostvaren je ukupan sedmični promet u vrijednosti od 4.831.480 KM, od čega oko 44,80% otpada na blok transakciju.

Ubjedljivo najveći promet u vrijednosti od 2.165.000 KM ostvarile su akcije Bobar banke Banja Luka (BLSE:BBRB-R-B) kojima je kroz blok transakciju poslednjeg dana ovosedmičnog trgovanja protrgovano sa 443 akcije što predstavlja 5,15% od ukupnog broja njihovih emitovanih akcija po cijeni od 4.500,00 KM. Od ostalih akcija najtraženije su bile akcije Metala Banja Luka (BLSE:MTLB-R-A) kojima se trgovalo u iznosu od 421.734 KM uz gubitak vrijednosti na sedmičnom nivou od 20,00%, čime im se cijena spustila na 0,64 KM. Očekivano, u fokusu ulagača ponovo su bile i akcije Telekoma Srpske (BLSE:TLKM-R-A) kojima je ostvaren promet od 363.094 KM uz slabljenje vrijednosti od podnošljivih 1,00% tako da su sedmično trgovanje zaključile sa prosječnom cijenom od 1,98 KM. Uspjele su ih pratiti još jedino akcije Birača Zvornik (BLSE:BIRA-R-A) kojima je tokom sedmice zabilježen promet u vrijednosti od 328.945 KM uz smanjenje prosječne cijene na 0,136 KM, što je niže u odnosu na početnu za 2,86%, te akcije Boksita Milići (BLSE:BOKS-R-A) sa ostvarenim prometom u iznosu od 235.681 KM, od čega je čak 80,00% ostvareno poslednjeg dana ovosedmičnog trgovanja, uz rast od 5,04% u odnosu na početnu vrijednost. Dobitnik sedmice su akcije Modričanke no3 Modriča (BLSE:MDKA-R-A), kojima se trgovalo po drugi put od dana kada su uvrštene na slobodno berzansko tržište po cijeni od 0,15 KM što je više u odnosu na prethodnu za čitavih 200,00% u vrijednosti od 134.893 sa protrgovanih 899.291 akcija što predstavlja 40,72% od ukupnog broja emitovanih akcija ovog emitenta, kao i akcije Majevice Lopare (BLSE:MJVC-R-A) sa rastom vrijednosti od 150,00% na 0,50 KM i ostvarenim prometom u iznosu od 162.190 KM.

Na segmentu kotacije zif-ova ponovo je nastavljena serija skromnih prometa, ali ono što može da zadovolji ulagače jeste činjenica da je vrijednost akcija većine fondova tokom sedmice ojačala, a samo su akcije tri fonda zaključile sedmicu sa negativnim predznakom. Najlikvidnije ponovo su bile akcije ZIF-a Zepter fond (BLSE:ZPTP-R-A) sa ostvarenim prometom od 99.970 KM, uz rast vrijednosti od 5,16%, dostigavši tako nivo od 11,83 KM. Sa ostvarenim rastom vrijednosti od 8,40% na 13,04 KM titulu dobitnika među fondovima ponijele su akcije ZIF-a BLB-Profit (BLSE:BLBP-R-A). Akcije ZIF-a Jahorina KOIN (BLSE:JHKP-R-A) oslabile su za čitavih 7,27% spustivši se na prosječnu cijenu od 5,10 KM, čime su ponijele titulu gubitnika među fondovima.

Izvršeno je preuzimanje emitenta Guber Bratunac (BLSE:GBER-R-A) u vrijednosti od 54.146 KM po cijeni od 0,30 KM. Počela je i kontinuirana javna ponuda obveznica Grada Banja Luka (BLSE:BANJ-PO1) unosom prodajnog naloga u BST 03.04.2008. godine.

Banjalučka berza je tokom sedmice objavila finansijske izvještaje za 2007. godinu za emitente ZIF Euroinvestment fond a.d. Banja Luka, Hercegovinaputevi a.d. Trebinje, Balkan investment bank a.d. Banja Luka, ZIF Bors invest fond a.d. Banja Luka, Žitopromet d.d. Brčko, ZIF Zepter fond a.d. Banja Luka, ZIF Jahorina KOIN a.d. Pale, te konsolidovani finansijski izvještaj za 2007. godinu za emitenta Birač a.d. Zvornik, kao i revizorski izvještaj za 2007. godinu za emitenta Hypo-Alpe-Adria Bank a.d. Banja Luka. Takođe su objavljene odluke 15. Skupštine akcionara emitenta Elektro-Bijeljina a.d. Bijeljina kao i 16. Skupštine akcionara emitenta Željeznice RS a.d. Doboj, te oglasi o sazivanju 1. redovne Skupštine akcionara emitenta Boksit a.d. Milići, 7. redovne Skupštine akcionara emitenta Intal a.d. Milići i 9. redovne Skupštine akcionara emitenta VP Semberija a.d. Bijeljina.

Tatjana Tomanić, Broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.