NavMenu

Luka Brčko spremila četiri projekta za modernizaciju infrastrukture - Investicija od 10 mil EUR donosi povećanje pretovara za 25%

Izvor: eKapija Utorak, 27.12.2016. 13:33
Komentari
Podeli
(Foto: lukabrcko.ba)
Vijeće ministara BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su 22. decembra Ugovor o finansiranju modernizacije Luke Brčko vrijedan 10 mil EUR. Ovaj novac biće upotrijebljen za poboljšanje cjelokupnog stanja luke, za kupovinu nove opreme, kao i da se olakša putni i željeznički pristup luci, čime će se obim pretovara povećati i do 25%.

Projekat revitalizacije Luke Brčko obuhvata četiri podprojekta, kaže za eKapiju v. d. direktora Luke Brčko Alija Osmanbašić. Prvi se odnosi na izmještanje kolosijeka iz centra grada kojim stižu vozovi sa robom. Kako je to prije usporavalo saobraćaj u centru grada, cilj je da se napravi druga trasa kojom bi bila povezana željeznička stanica sa Lukom, ali i sa ostalim privrednim subjektima u okruženju.

- Ovim će se Luka Brčko povezati sa željezničkom stanicom Brčko Novo i obližnjom industrijskom zonom. Uklanjanje 400 m duplog kolosijeka i rekonstrukcija postojećih 4.500 m pruge omogućiće značajno poboljšanje mobilnosti i sigurnosti, te će smanjiti vrijeme i troškove transporta – objašnjava Alija Osmanbašić.

Druga dva projekta su u samoj Luci, a tiču se rekonstrukcija kolosijeka i operativne obale, odnosno asfaltiranje platoa na kojem se vrši manipulisanje robom koja dolazi i odlazi iz Luke Brčko.

- Postojećih 2.500 m pruge potrebno je proširiti za poboljšanje mobilnosti dizalica i vozova za dužinu od 250 metara. Asfaltiranje platoa na 4.500 m2 doprinijeće odvođenju padavina u luci i olakšaće manipulaciju vozilima i sam pretovar – ističe Osmanbašić.

Četvrti dio projekta je rekonstrukcija pristupnog puta, od bijeljinskog puta prema Luci Brčko koja je izgrađena prije 30 godina.

- Prilazni put će biti rekonstruisan u dužini od 900 m. Obnova ovog puta je neophodna jer je trenutno u lošem stanju – kaže naš sagovornik.

Nabavka nove dizalice

Alija OsmanbašićAlija Osmanbašić
Luka Brčko planira i kupovinu nove dizalice vrijedne 3 mil EUR. Naime, dva krana nosivosti od 5 do 6 tona koje Luka trenutno posjeduje stari su više od 50 godina.

- U planu je nabavka jedne dizalice nosivosti od 16 do 26 tona čime će se mogućnost pretovara povećati dva puta. Kupovinom ovog krana moći ćemo i da pretovarimo veće i teže terete, pa naši klijenti više neće biti prinuđeni da idu u druge luke – ističe Osmanbašić.

Sagovornik eKapije dodaje da pretovarni kapacitet po smjeni iznosi 1.000 tona, te da se poslije realizacije navedenih projekata očekuje povećanje pretovara do 25%.

Dinamika radova

Osmanbašić ističe da se realizacija kreditnog zaduženja kod EBRD-a očekuje u prvom kvartalu 2017.

- Raspisivanje tendera je planirano za maj, jun i avgust 2017. godine, u zavisnosti od projekata. Očekuje se da svi radovi budu završeni do avgusta 2019, dok je za nabavku dizalice krajnji rok oktobar 2019. godine – kaže naš sagovornik.

V. d. direktora Luke Brčko dodaje da će luka otežano poslovati u toku ovih radova.

- Sve radove predviđene na operativnoj obali planiraćemo i prilagođavati do te mjera da funkcionisanje luke ne smije da se dovodi u pitanje.

Naglašava da se realizacijom projekata oslobađa 10.000 m2 zemljišta u centru grada koje će moći da se iskoristi za interesantne sadržaje.

Osim ovih kapitalnih investicija, Osmanbašić dodaje da je u planu i realizacija projekta kontejnerskog terminala, odnosno nabavke specijalnog vozila za pretovar kontejnera sa vagona na kamion i obrnuto, zavisno od potreba klijenata.


(Foto: lukabrcko.ba)
- Takođe, planiramo i instalaciju jednog modernog pretakališta tečnih tereta i naftnih derivata za koje često imamo upite – kaže Osmanbašić.

Luka Brčko raspolaže sa 11.000 m2 zatvorenog i 61.000 m2 otvorenog skladišnog prostora. Kako kaže naš sagovornik, proširenje ovih prostora za sada nije planirano jer sa ovim kapacitetima zadovoljavaju potrebe klijenata.

Plovnost Save

Luka Brčko je locirana na idealnom mjestu - skoro je jednako udaljena od tri industrijska centra u regiji - Sarajevo, Zagreb i Beograd. Samim tim modernizacija luke u Brčkom predstavlja ključni korak u razvoju riječnog transporta u BiH.

Međutim, za normalno funkcionisanje vodnog saobraćaja, osim ovih investicija neophodno je unaprijediti i plovni put Save zbog niskog vodostaja u ljetnom periodu.

- Taj problem prevazilazimo tako što se sa komitentima dogovaramo da sve aktivnosti po pitanju pretovara prilagođavaju periodu u kojem je Sava plovna i na taj način sada funcionišemo – ističe Osmanbašić.

V. d. direktora Luke Brčko naglašava da je projekat "Rehabilitacija i unapređenje plovnog puta rijeke Save" kandidovan u Svjetskoj banci za finansiranje.

- Zbog manjka političke volje projekat je otkazan, a potom su i ulaganja stopirana. Međutim, zbog ekonomskog interesa Brčko distrikta, projekat je i dalje na vrhu prioritetnih razvojnih projekata naše lokalne zajednice i dio je Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – kaže Osmanbašić.

Dodaje da će se sa unapređenjem plovnog puta Save konkurentnost Luke Brčko znatno poboljšati.

Slobodana Šubara


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.