Izvor: eKapija | Utorak, 27.12.2016.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen budžet Grada Banjaluke za 2017. - Na raspolaganju 130,7 mil KM

(Foto: Baiajaku/shutterstock.com)
Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su u ponedjeljak (26. decembar 2016.) budžet za 2017. godinu u iznosu od 130,75 mil KM, što je za 2,2 mil KM više u odnosu na nacrt budžeta, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je budžet usvojen glasovima odbornika vladajuće koalicije, ali i dijela opozicionih partija.

- Okvir usvojenog budžeta daje mogućnost za razvoj novih politika u gradu. Pored toga, budžetom su povećana i predviđena izdvajanja za zapošljavanje i samozapošljavanje, poljoprivredne subvencije, stambeni program, pitanje izbjeglica, vodozaštite i još nekih komunalnih potreba – kazao je Radojičić.

On je najavio da će Skupštini grada krajem prvog ili početkom drugog kvartala 2017. godine predložiti rebalans ovog budžeta, pošto bi u međuvremenu trebalo doći do refinansiranja postojećeg gradskog duga od 75 mil KM koji bi trebalo da bude zamijenjen znatano povoljnijim kreditnim sredstvima nego što je to danas slučaj.

Gradonačelnik je precizirao da su budžetom, između ostalog, povećani planirani prihodi od naknade za uređenje građevinskog zemljišta i renti, u skladu sa očekivanom većom privrednom i građevinskom aktivnošću.

Prema njegovim riječima, u budžet je ugrađen i očekivani grant od milion KM za dječije vrtiće, koji bi trebalo da poveća broj mjesta u gradskim vrtićima.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Božana Šljivar pojasnila je da se povećanje predloženog budžeta za oko 2 mil KM u odnosu na nacrt odnosi na nerealizovani projekat izgradnje vodovoda "Crno vrelo" iz prošle godine i predstavlja transfer sredstva Vlade Republike Srpske.

Ona je dodala da je u odnosu na nacrt dokumenta na prihodovnoj strani došlo do smanjenja prohoda od PDV-a za oko milion KM, kao i prihoda od poreza na nepokretnosti. Prema njenim riječima Grad Banjaluka je dobio saglasnost Ministarstva finansija za predloženi budžet grada.

Odbornici su juče usvojili i Prijedlog odluke o izvršenju budžeta Grada Banja Luka za 2017. godinu; Prijedlog odluke o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području grada za 2017. godinu prema kojoj se porez na nepokretnost plaća po nepromijenjenoj stopi od 0,20% s tim da poreska stopa na nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost iznosi 0,10%; Prijedlog odluke o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji grada takođe je usvojen uz dva zaključka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.