NavMenu

Uskoro "prebijanje" dugova i u FBiH - Saradnja Banjalučke i Sarajevske berze u multilateralnoj kompenzaciji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.12.2016. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Banjalučka berza sarađivaće sa Sarajevskom berzom u multilateralnoj kompenzaciji kako bi se obaveze privrednih subjekata istovremeno mogle "prebiti" i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH u znatno većem izosu, najavio je direktor Banjalučke berze Milan Božić.

Na Banjalučkoj berzi ove godine je ostvaren promet od oko 620 mil KM, što je za 11% više nego lani, ali je nastavljen dosadašnji trend da najveće učešće u prometu imaju obveznice RS, prenosi Klix.

Direktor Berze Milan Božić ističe da nisu zadovoljni tržištem akcija emitenata te da na poboljšanju treba da rade sve institucije u RS kako bi akcionarstvo ponovo bilo aktuleno, za razliku od dugoročnih dužničkih hartija od vrijednosti.

Za narednu godinu planirano je, kaže, više projekata s ciljem razvoja tržišta kapitala, među kojima je i projekt elektronske mjenice, s namjerom da se inkorporira u sistem multilateralne kompenzacije.

- S obzirom na to da bi se mjenica izdavala u elektronskom obliku, bilo bi lako njeno prenošenje, a isto tako realizacija mjenice bi mogla biti automatska, odnosno iz sistema za multilateralne kompenzacije bi se po dospjeću mjenica mogla slati na izvršenje kod banaka gdje je otvoren glavni račun - pojasnio je Boži,ć ističući da bi taj projekt imao doprinos u smanjenju nelikvidnosti privrede.


Banjalučka berza u narednoj godini planira i da se uključi u regionalnu platformu za trgovanje hartijama od vrijednosti SEE link.

- Naša softverska rješenja će se koristiti i u Crnoj Gori i u Makedoniji, a trenutno pregovaramo i sa nekoliko brokerskih kuća iz Srbije koje su spremne da preuzmu naša softverska rješenja koja će omogućiti da se u realnom vremenu investitorima sa lokalnog tržišta, posredstvom lokalne brokerske kuće, ponude i hartije od vrijednosti svih zemalja koje su učesnice u ovom projektu - rekao je Božić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.