NavMenu

Adaptirani SSP na snazi od 1. februara - Šta mogu očekivati poljoprivrednici?

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 26.12.2016. 09:06
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Prvog februara počinje primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i Evropske unije dok ne bude završena ratifikacija. Na ovaj način formalno bi bio riješen dugogodišnji problem u odnosima BiH i EU, iako poljoprivrednici strahuju od gubitaka, zbog dalje liberalizacije.

BiH postaje dio velikog tržišta, ali nije uskladila svoje politike sa evropskim standardima. Zato je neophodan dogovor o strategiji u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH, izvještava RTRS.

- Tokom 2016. godine izvoz mlijeka bio je u stalnom porastu i ono što je najvažnije jeste da se mijenja struktrua izvoza mliječnih proizvoda u EU. Sve se više izvozi sir, jogurt, maslac, dakle proizvodi koji su označeni kao oni koji imaju dodatnu vrijednost - rekao je Dušan Nešković, pomoćnik ministra spoljne trgovine BiH.

Prema stavu EU takav liberalni režim ide u prilog Bosni i Hercegovini koja ima malu ekonomiju i njena razmjena sa EU iznosi više od 70% ukupne trgovine.

- Protokol na SSP ne mijenja postojeći povlašćeni trgovinski režim između BiH i EU. Ograničen je na prilagodbu nekih odredbi preferencijalne trgovine. Protokol de facto pomjera sat unazad na 1. jul 2013. godine, odnosno ima za cilj vraćanje regulatornog režima koji je važio prije pristupanja Hrvatske u EU - izjavila je Jamila Milović Halilović iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Devet mljekara izvozi mlijeko u EU. Iako nije lako pronaći tržište koje je bilo izgubljeno prije tri godine, ohrabruju podaci da se izvezene količine povećavaju.

- Izvoz na tržište EU je ove kao i prošle godine veoma otežan. Cijene sirovog mlijeka na domaćem tržištu su nekonkurentne cijenama sirovine na evropskom tržištu, iz razloga što je nakon zabrane izvoza iz EU u Rusiju došlo do viškova mlijeka u EU - istakao je Vlado Sandić iz Mlijekoprodukta.


Domaći proizvođali nisu konkuretni iz više razloga. Nisu im dostupni IPA i IPARD fondovi ili druga sredstva EU, zbog same BiH, a ne EU. Isplata podsticaja nije redovna.

- Ako ne ispune dvije premije do Nove godine, mi dogovaramo proteste u januaru. Ako ne isplate do 1. marta opet ćemo ići na proteste. AKo ne riješimo pitanje 80 mil KM idemo na apelaciju, a ako i tako ne riješimo, opet idemo na proteste - rekao je Vladimir Usorac predsjednik Udruženja mljekara RS.

BiH je u posljednje tri godine iskoristila nepostojanje napretka u pregovorima za uvođenje carine i ograničenja na izvjestan broj proizvoda za koje se ranije vršilo trgovanje sa Hrvatskom prema CEFTA-i. Ta ograničenja će se postepeno uklanjati.

Izvozne kvote za vino, ribu i šećer su povećane i ovo su dodatne mogućnosti za izvoznike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.