NavMenu

Banjaluka kopira dobra rješenja Beograda - Fokus na urbanističkom planiranju i javno-privatnom partnerstvu

Izvor: Glas Srpske Subota, 24.12.2016. 12:05
Komentari
Podeli

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Gradonačelnici Banjaluke i Beograda, Igor Radojičić i Siniša Mali, dogovorili su u petak (23. decembar 2016.) novi početak u odnosima dva grada, koji će biti unaprijeđeni već na startu 2017. godine uzajamnim posjetama gradskih delegacija.

Radojičić je poslije sastanka sa Malim u Beogradu naglasio da će početkom iduće godine iz Banjaluke u srpsku prestonicu otići gradska delegacija koja se bavi urbanizmom, prostornim planiranjem i inspekcijskim poslovima kako bi "prekopirala" dobra rješenja.

On je ukazao da se to prije svega odnosi na javno-privatno partnerstvo, proceduru izdavanja građevinskih dozvola, te dobru praksu u urbanističkom planiranju.

- Razgovarali smo o nizu elemenata na kojima treba praktično raditi 2017. ali i narednih godina - naglasio je Radojičić.

Podsjetio je da grad Banjaluka namjerava da uvede jednošaltersko izdavanje građevinskih dozvola, a u drugoj fazi i elektronsko. U oblasti urbanizma, dodao je, planirano je uvođenje pozicije gradskog arhitekte i makroplaniranja.

- Upoznao sam gradonačelnika Malog sa nekoliko drugih kapitalnih planova buduće gradske vlasti u Banjaluci, restrukturisanjem javnih finansija, nekim pitanjima komunalnih i lokalnih preduzeća, gdje možda partneri iz Beograda i Srbije mogu da nađu svoj interes u nekim javnim pozivima i međunarodnim tenderima koje ćemo imati već u januaru - rekao je Radojičić.

Mali je kazao da susret sa gradonačelnikom Banjaluke predstavlja novi početak lijepih odnosa, s obzirom na to da je sporazum dva grada iz 2005. godine "ostao slovo na papiru".

- Za Banjaluku su važne dvije stvari koje može da preuzme od Beograda - prvi je urbanizam i način na koji smo donijeli veliki broj planova, a drugi iskustvo u javno-privatnim partnerstvima. Cilj je da Banjaluka primijeni neka naša iskustva u izgradnji infrastrukture kako bi se podigao kvalitet života Banjalučana - kazao je Mali.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.