NavMenu

Usvojen budžet Republike Srpske za 2017. godinu - U kasi 3,2 mlrd KM

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 25.12.2016. 20:22
Komentari
Podeli

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak veče (23. decembar 2016.) po hitnom postupku budžet Srpske za narednu godinu u iznosu od 3,2 mlrd KM, što predstavlja uvećanje od 2,3% u odnosu na sredstva planirana budžetom za ovu godinu.

Planirani budžetski suficit iznosi 67,1 mil KM, koji će biti usmjeren na pokriće dugova prema domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze Republike Srpske i dugoročnih zajmova od međunarodnih finansijskih institucija.

Očekuje se blagi privredni rast, kao i neznatna inflacija od svega 0,1%.

Ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u 2017. godini iznose 2,591 mlrd KM, što predstavlja uvećanje od 102,1 mil KM, odnosno 4,1% u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2016. godinu.

Prihvaćeni su amandmani vladajuće većine kojim je, između ostalog, predviđeno obezbjeđivanje 4,5 mil KM za nabavku uniformi Policiji Srpske, dok nisu prihvaćeni amandmani opozicije.

Za budžet je glasalo 46 poslanika, dok ih je 25 bilo protiv.

Usvojen je po hitnom postupku Zakon o izvršenju budžeta za narednu godinu, te Program ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine, kojim je predviđeno jačanje fiskalne odgovornosti i nastavak procesa fiskalne konsolidacije s ciljem smanjenja javnog sektora.

U ovom programu navodi se da je cilj jačanje podrške privredi smanjenjem poreskog opterećenja i jačanje konkurentnosti.

Skupština je po hitnom postupku usvojila i set izmjena i dopuna zakona o platama kojim je predviđeno da se osnovna plata uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3% do navršenih 25 godina, a više od navršenih 25 godina, svaka naredna godina za 0,5%.

Usvojene su izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture i Zakona o platama zaposlenih u institucijama republičkog pravosuđa.

Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske i Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.